Universiteit Leiden

nl en

Sabina van der Veen

Onderzoeker

Naam
Dr. S. van der Veen
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
s.van.der.veen@fsw.leidenuniv.nl
ORCID iD
null

Het onderzoek van Sabina van der Veen focust zich op het begrijpen en versterken van menselijk functioneren, gedragsverandering en het verbeteren van algemene kwaliteit van leven.

Meer informatie over Sabina van der Veen

Het onderzoek van Sabina van der Veen focust zich op het begrijpen en versterken van menselijk functioneren, gedragsverandering en het verbeteren van algemene kwaliteit van leven.

Onderzoek

Van der Veen werkt als kwalitatief onderzoeker en projectcoördinator voor het project ‘Don’t be late!’, welke een beurs heeft ontvangen van het NWO. Dit project heeft als doel om (milde) cognitieve stoornissen vroegtijdig te identificeren bij mensen met multiple sclerose (MS) en om interventies aan te bieden die gericht zijn op het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Een tweede onderzoeksthema van Van der Veen is de toepassing van het International Classification of Functioning, Disability, and Health (ICF) raamwerk. Ze heeft het ICF raamwerk op verschillende onderzoeksprojecten toegepast, waarbij ze zich met name heeft gericht op het nut van dit raamwerk bij het begrijpen van de complexe interactie tussen gezondheidstoestanden, functioneren en contextuele factoren. Ze onderzocht de toepassing van het ICF raamwerk samen met de Capability Approach (CA), een normatief theoretisch kader voor het evalueren van menselijk functioneren en welzijn.

Ze is ook lid van het project ‘Buurtgeluk’ in Deventer. Dit is een initiatief gericht op het ontwikkelen van gezamenlijke oplossingen met verschillende belanghebbenden op micro-, meso- en macroniveau. Binnen dit initiatie onderzoekt ze de impact van interventies op het functioneren en welzijn van bewoners in verschillende wijken in Deventer.

Tot slot is ze betrokken bij het A-Proof research consortium. Dit consortium wil AI-tools creëren die gebruikmaken van language processing techniques om automatisch te beoordelen of hoe goed mensen functioneren, op basis van de categoriën en niveaus van de International Classification of Functioning, Disability, and Health.

Onderwijs

Van der Veen is betrokken bij de bachelor Psychologie als een scriptiebegeleider en geeft les binnen de Research Master Clinical and Health Psychology.

Loopbaan

Van der Veen behaalde haar bachelor Fysiotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Hierna specialiseerde ze zich verder en behaalde ze een diploma in Kinderfysiotherapie aan de Hogeschool Rotterdam (2000). In 2015 ontving ze een master in Volskgezondheid aan de Netherlands School of Public and Occupational Health (NSPOH). Van 2015 tot 2017 werkte ze als adviseur voor de Commissie Innovatie Zorgberoepen & Opleidingen (Kaljouw & Kervezee). In 2019 heeft ze het Landelijk Overleg Community Empowerment mede opgericht ter versterking van buurtinitatieven gericht op het bevorderen van sociale cohesie, het bieden van zorg voor en met elkaar en het versterken van participatie. Tussen 2019 en 2022 coördineerde ze het European Innovation Partnership over Active Healthy Ageing in het metropoolgebied Amsterdam. Het doel hiervan was om de samenwerken tussen burgers, overheden, zorg- en welzijnsorganisaties en kennis instituten over dit onderwerp in de regio te bevorderen en met partners in Europa. Als regio kreeg het metropoolgebied Amsterdam zowel in 2019 als 2022 de maximale vier sterren van het Europese parlement. In 2021 behaalde Van der Veen de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) en rondde ze de training ‘Faclitator Moral Case Deliberation’ af. In 2024 verdedigde ze haar proefschrift waarin ze de theoretische kaders en effecten van de BigMove interventie onderzocht. Dit is een interventie voor mensen met een combinatie van een lichamelijke en mentale stoornis. Ze evalueerde deze innovatieve aanpak tot persoonsgerichte, geïntegreerde en community-based zorg met zowel kwantitatieve als kwalitatieve onderzoeksmethoden.

Onderzoeker

  • Faculteit der Sociale Wetenschappen
  • Instituut Psychologie
  • Gezondheids, Medische- Neuropsychologie

Werkadres

Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden

Contact

Publicaties

Activiteiten

  • Thrivetogether Training professionals en advies zorgtransformatie ZZP
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.