Universiteit Leiden

nl en

Rebecca ten Cate

Emeritus hoogleraar Kindergeneeskunde, in het bijzonder kinderreumatologie

Naam
Prof.dr. R. ten Cate
E-mail
r.ten_cate@lumc.nl
ORCID iD
null

Rebecca ten Cate is hoogleraar kindergeneeskunde, in het bijzonder de kinderreumatologie.

Meer informatie over Rebecca ten Cate

Kinderreumatologie

Kinderreumatologie is een onderdeel van de kindergeneeskunde. Onder de noemer kinderreumatologie vallen vele autoimmuunziekten die zich op de kinderleeftijd manifesteren. Het merendeel is verworven, maar steeds meer worden (mono)genetische aandoeningen herkend met  vergelijkbare verschijnselen, de zogenaamde autoinflammatoire ziekten. Reumatische ziekten op de kinderleeftijd komen niet vaak voor. En omdat de ziekte-verschijnselen  divers en aspecifiek zijn, kan het lang duren voordat een kind wordt doorverwezen en de diagnose wordt gesteld. Deze vertraging is schadelijk omdat vroege adequate behandeling schade kan voorkomen.

Wetenschappelijke carrière

Rebecca ten Cate volgde haar opleiding geneeskunde aan de faculteit geneeskunde aan de Universiteit in Rotterdam. Tot kinderarts werd zij opgeleid in het Juliana Kinderziekenhuis in den Haag en de afdeling kindergeneeskunde van het LUMC. Aansluitend vertrok zij naar Londen voor wetenschappelijk onderzoek in het Northwick Park Hospital, waar zij ook de opleiding tot kinderreumatoloog volgde. Na terugkomst in Nederland werden de eerst poliklinieken kinderreumatologie opgezet in het LUMC, het Juliana Kinderziekenhuis en het Sophia Kinderziekenhuis. De voortzetting van de wetenschappelijke projecten leidde tot een proefschrift in 1991 (titel: ‘Pauciarticular Juvenile Chronic Arthritis, some clinical aspects’). In 2019 werd zij benoemd tot hoogleraar. De titel van haar oratie luidt: ‘Er was eens een kind met reuma’.

Na de opbouw van een kinderreumatologische praktijk en het verwerven van opleiderschap werden enkele research-lijnen opgebouwd, voortvloeiend uit de vragen die ouders van kinderen met jeugdreuma stelden ten aanzien van de ziekte van hun kind. . Allereerst werd  een internationaal genetica-project gestart, gericht op voorspellende factoren voor het verloop van jeugdreuma. In de jaren hierna volgden twee nationale behandelstrategie-studies die richting hebben gegeven aan de behandelschema’s van kinderen met jeugdreuma. Gezien de grote moeite die ouders en kind hebben met de subcutane injecties die de moderne geneesmiddelen vereisen werd in samenwerking met het CHDR een studie opgezet naar het toedienen van biologicals met behulp van holle micronaaldjes. Er zijn meer dan 100 peer-reviewed publicaties van haar hand verschenen, meerdere hoofdstukken in leerboeken en e-learnings.

Rebecca ten Cate heeft vele bestuurlijke functies bekleed in beroepsverenigingen voor de kinderreumatologie, zowel nationaal als internationaal. Zo was zij voorzitter van de sectie kinderreumatologie van de NVK, secretaris en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kinderreumatologie. Tevens was zij penningmeester en secretaris van Pediatric Rheumatology European Society. Zij zit in de medical advisory board van enkele farmaceutisch firma’s en zij is lid van de Scientific Advisory Board van het CHDR. Zij is local director of Pediatric Rheumatology International Trial Organisation. Ook maakt zij deel uit van enkele commissies binnen het UCAN-CANDU project, een internationale studie naar biomarkers bij kinderen met jeugdreuma (lid van Executive Commitee, voorzitter van de End-user advisory committee, lid van de data-access committee).  Zij is reviewer voor enkele reumatologische tijdschriften.

Emeritus hoogleraar Kindergeneeskunde, in het bijzonder kinderreumatologie

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 3
  • Willem-Alexander erziekenhuis

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Contact

Publicaties

Activiteiten

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.