Universiteit Leiden

nl en

Natasha Appelman-Dijkstra

Hoogleraar Interne geneeskunde

Naam
Prof.dr. N.M. Appelman-Dijkstra
Telefoon
+31 71 526 9111
E-mail
n.m.appelman-dijkstra@lumc.nl

Professor Natasha M. Appelman-Dijkstra is internist-endocrinoloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Sinds september 2022 is zij hoofdopleider Interne Geneeskunde, de opleiding van artsen tot internist, van het LUMC en de omliggende ziekenhuizen. Bovendien leidt zij het Botcentrum van het LUMC, een (inter)nationaal referentiecentrum voor Bot- en Mineraalaandoeningen, dat deelneemt aan de Europese Referentienetwerken voor Zeldzame Botaandoeningen (ERN BOND) en het Referentienetwerk voor Zeldzame Endocriene Aandoeningen (Endo-ERN). In 2014 ontving zij een Young Investigators Award van de American Society for Bone and Mineral Research, in 2018 een Young Investigators Award van de Rare Bone Disease Alliance en in 2022 de Ian T Boyle Award van de European Calcified Tissue Society, een prijs die wordt uitgereikt aan jonge wetenschappers die significante vooruitgang en bijdrage hebben geleverd op het gebied van bot- en mineraal aandoeningen. Binnen Europa coördineert zij de Europese Registers voor Zeldzame Endocriene en Botaandoeningen (EuRREB, www.eurreb.eu) en coördineert zij de werkpakketten voor Registers binnen ERN BOND en Endo-ERN, twee EU4Health-projecten. Professor Natasha M. Appelman-Dijkstra fungeert als medisch adviseur voor vele patiëntenverenigingen, maakt deel uit van de nationale indicatiecommissie voor Burosumab in Nederland en was een van de hoofdauteurs van de Nederlandse richtlijn Osteoporose.

Meer informatie over Natasha Appelman-Dijkstra

Professor Natasha M. Appelman-Dijkstra is internist-endocrinoloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Sinds september 2022 is zij hoofdopleider Interne Geneeskunde, de opleiding van artsen tot internist, van het LUMC en de omliggende ziekenhuizen. Bovendien leidt zij het Botcentrum van het LUMC, een (inter)nationaal referentiecentrum voor Bot- en Mineraalaandoeningen, dat deelneemt aan de Europese Referentienetwerken voor Zeldzame Botaandoeningen (ERN BOND) en het Referentienetwerk voor Zeldzame Endocriene Aandoeningen (Endo-ERN).

In 2014 ontving zij een Young Investigators Award van de American Society for Bone and Mineral Research, in 2018 een Young Investigators Award van de Rare Bone Disease Alliance en in 2022 de Ian T Boyle Award van de European Calcified Tissue Society, een prijs die wordt uitgereikt aan jonge wetenschappers die significante vooruitgang en bijdrage hebben geleverd op het gebied van bot- en  mineraal aandoeningen.

Binnen Europa coördineert zij de Europese Registers voor Zeldzame Endocriene en Botaandoeningen (EuRREB, www.eurreb.eu) en coördineert zij de werkpakketten voor Registers binnen ERN BOND en Endo-ERN, twee EU4Health-projecten.

Professor Natasha M. Appelman-Dijkstra fungeert als medisch adviseur voor vele patiëntenverenigingen, maakt deel uit van de nationale indicatiecommissie voor Burosumab in Nederland en was een van de hoofdauteurs van de Nederlandse richtlijn Osteoporose.

Wetenschappelijke carrière

Onderzoek naar het natuurlijk beloop en mechanismen van zeldzame bot- en mineraalaandoeningen omvat klinische, biochemische, beeldvormings- en genetische studies. Extern gefinancierde onderzoeken van prof Appelman-Dijkstra omvatten de langetermijneffecten van sclerostinedeficiëntie (ziekte van Van Buchem), osteoporose en hypothyreoïdie. Een van de andere aandachtsgebieden betreft Fibreuze Dysplasie/McCune Albright (FD/MAS), met nu een lopende zelf opgezette placebo-gecontroleerde gerandomiseerde klinische trial waarin de werkzaamheid van denosumab bij de behandeling van FDMAS wordt onderzocht, evenals het leiden van het Europese register over deze ziekte.

Sinds 2020 coördineert professor Appelman-Dijkstra  het EU-register voor zeldzame bot- en mineraalaandoeningen (EuRR-Bone) en het EU-register voor zeldzame endocriene aandoeningen (EuRRECa), www.eurreb.eu. Beide initiatieven worden financieel ondersteund door de Europese Unie, waarbij er verschillende modules verschillende ziekten zijn. Hierin worden zowel door dokters gerapporteerde uitkomsten als door patiënten gerapporteerde uitkomsten verzameld.  Verder richt zij zich de meer voorkomende ziekte osteoporose. Een van haar belangrijkste projecten hier is de Impact Microindentation Technique (IMT), een nieuwe methode voor het beoordelen van botmateriaal eigenschappen bij patienten .

Zij behaalde haar doctoraat in juni 2015 aan de Universiteit Leiden met een proefschrift over de langetermijngevolgen van groeihormoonvervanging en craniale bestraling, met als promotor prof. Alberto Pereira.

Hoogleraar Interne geneeskunde

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 2
  • Interne Geneeskunde
  • Endocrinologie

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Contact

  • Lid Steeringcommitte Global Registry for Bone and Endocrine therapies (GloBE-Reg) overzien registraties activiteiten en nieuwe projecten, toekennen start subsidies van nieuwe centra
  • Lid concillium Interne geneeskunde NV Vormgeven opleiding tot internist en het verrichten van kwaliteitsvisitaties van opleidingen
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.