Laurens van Gestel
Universitair docent
- Naam
- Dr. L.C. van Gestel
- Telefoon
- +31 71 527 2727
- l.c.van.gestel@fsw.leidenuniv.nl
- ORCID iD
- 0000-0002-2461-4301
Laurens van Gestel is universitair docent Gedragsinterventies in Population Health bij de sectie Gezondheids- Medische en Neuropsychologie en is verbonden aan het interdisciplinaire stimuleringsprogramma Population Health aan de Health Campus Den Haag.
Meer informatie over Laurens van Gestel
Laurens van Gestel is universitair docent Gedragsinterventies in Population Health bij de sectie Gezondheids- Medische en Neuropsychologie en is verbonden aan het interdisciplinaire stimuleringsprogramma Population Health aan de Health Campus Den Haag.
Onderzoek naar gezondheidsgedrag en gedragsverandering
In zijn onderzoek richt Van Gestel zich op fundamenteel en toegepast onderzoek naar gezondheidsgedrag en gedragsverandering in een interdisciplinaire context. Hij richt zich daarbij op het begrijpen van de factoren die belangrijk zijn voor gezondheidsgedrag (gedragsdeterminanten) en op gedragsveranderingstechnieken als bouwstenen van interventies om gezondheidsgedrag te veranderen.
Nudging
Een belangrijke focus in zijn onderzoek ligt op de rol van automatische processen en de invloed van de fysieke en sociale omgeving waarin we keuzes maken. Zo doet hij onder andere veel onderzoek naar nudging. Nudges zijn kleine aanpassingen in de omgeving die gewenst (gezond) gedrag stimuleren zonder daarbij de keuzevrijheid in te perken. Hij onderzoekt wanneer en voor wie nudges effectief kunnen zijn om gezond gedrag te stimuleren, en focust zich daarnaast op voorspellers van acceptatie, zoals motivatie en transparantie.
Gezondheidsverschillen
Een tweede onderzoeksthema is gedragsverandering bij mensen met een lagere sociaaleconomische status. Veel gedragsinterventies gericht op gezondheidsbevordering zijn met name effectief bij mensen met een hogere sociaaleconomische status, waardoor al bestaande gezondheidsverschillen vergroten. In zijn onderzoek gebruikt hij een interdisciplinaire aanpak om te onderzoeken welke gedragsveranderingstechnieken de potentie hebben om minstens even effectief te zijn bij mensen met een lagere sociaaleconomische status.
Gezondheidsprofessional
Een derde onderzoeksthema is gedragsverandering van de gezondheidsprofessional. Het vergroten van kennis over bestaande richtlijnen is vaak niet genoeg om ervoor te zorgen dat zij zich houden aan deze richtlijnen. Zo gebruiken bijvoorbeeld 2,3 miljoen Nederlanders maagzuurremmers genaamd protonpompremmers (PPI), waarvan naar schatting meer dan de helft niet juist geïndiceerd is. Van Gestel onderzoekt welke factoren het gedrag van zorgprofessionals verklaren, en onderzoekt welke technieken en interventies effectief kunnen zijn om gezondheidsgedrag van de professional te veranderen.
Population Health
Van Gestel voert zijn huidige onderzoek uit binnen het interdisciplinaire programma Population Health aan de Health Campus in Den Haag. De Health Campus heeft als centrale missie om vanuit verschillende wetenschappelijke en klinische invalshoeken, in samenwerking met regionale partners, bij te dragen aan een gezonde levensverwachting voor iedereen.
Onderwijs
Hij geeft onderwijs over gezondheidsbevordering, gedragsverandering en interventieontwikkeling en is betrokken bij verschillende onderdelen van het onderwijs van het Instituut Psychologie, zoals de bachelor Psychologie, de master Health and Medical Psychology, en de onderzoeksmaster Clinical and Health Psychology.
Daarnaast verzorgt hij onderwijs voor de interdisciplinaire master Population Health Management.
Kort CV
Laurens van Gestel behaalde zijn bachelor in Liberal Arts & Science aan het University College Roosevelt (cum laude; 2013) en zijn master in Social and Health Psychology aan de Universiteit Utrecht (2015).
In 2016 begon hij als promovendus bij de afdeling Sociale, Gezondheids-, en Organisatiepsychologie in Utrecht en in 2021 gepromoveerde hij met zijn onderzoek 'The psychology of nudging - An investigation of effectiveness and acceptability'. Voor zijn proefschrift ontving hij in 2022 de ARPH Dissertation Award voor het beste proefschrift in de gezondheidspsychologie in Nederland en België.
Sinds 2021 werkt hij aan de Universiteit Leiden en is hij verbonden aan het interdisciplinaire stimuleringsprogramma Population Health aan de Health Campus Den Haag.
Universitair docent
- Faculteit der Sociale Wetenschappen
- Instituut Psychologie
- Gezondheids, Medische- Neuropsychologie