Universiteit Leiden

nl en

Laura Nawijn

Universitair docent

Naam
Dr. L. Nawijn
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
l.nawijn@fsw.leidenuniv.nl

Laura Nawijn is universitair docent bij de sectie Klinische Psychologie, waar ze onderwijs geeft op het gebied van psychopathologie en experimentele psychologie. Haar onderzoek richt zich op psychosociale en neurobiologische aspecten van depressie en PTSS, met specifieke interesse in stress en trauma, en symptomen gerelateerd aan beloningsmechanismen, zoals anhedonie en eetlust.

Meer informatie over Laura Nawijn

Laura Nawijn is universitair docent bij de sectie Klinische Psychologie, waar ze onderwijs geeft op het gebied van psychopathologie en experimentele psychologie. Haar onderzoek richt zich op psychosociale en neurobiologische aspecten van depressie en PTSS, met specifieke interesse in stress en trauma, en symptomen gerelateerd aan beloningsmechanismen, zoals anhedonie en eetlust.

Onderzoek naar depressie en PTSS

Nawijn doet onderzoek naar stressgerelateerde stoornissen zoals depressie en posttraumatische stressstoornis (PTSS). ‘Ieder mens is uniek. Daarom denk ik dat we behandelingen pas kunnen verbeteren als we de de heterogeniteit in de (patiënten)populatie beter begrijpen. Waarom verschillen mensen in hun symptomen en waarom zijn sommigen kwetsbaarder voor psychische problemen?’

Haar onderzoek richt zich op de onderliggende mechanismen van specifieke symptomen, hun (neuro)biologische determinanten en hoe deze worden beïnvloed door psychosociale stress. Ze is met name geïnteresseerd in transdiagnostische symptomen gerelateerd aan stress, beloning en motivatie - zoals anhedonie en eetgedrag - omdat dit zulke belangrijke drijfveren zijn van gedrag in ons dagelijks leven.

Nawijn werkt voornamelijk met grote bestaande cohortstudies, zoals de Netherlands Study of Anxiety and Depression (NESDA), waarbij ze gebruik maakt van neuroimaginggegevens en andere biologische markers, zoals genetische, endocriene en immunometabole factoren.

Onderwijs

Bij de sectie Klinische Psychologie geeft ze verschillende cursussen over psychopathologie en experimentele psychologie. ‘Door mijn onderzoekservaring te delen met studenten hoop ik hun begrip van geestelijke gezondheidsproblemen te vergroten, stigma's te verminderen en hen te enthousiasmeren voor wetenschappelijk onderzoek. Omgekeerd inspireert het contact met studenten me in mijn wetenschappelijke werk, omdat dit vaak nieuwe vragen en inzichten oproept.'

Kort CV

Laura Nawijn haalde haar bachelor Biologische Psychologie en een onderzoeksmaster Neurowetenschappen aan de VU in Amsterdam. Na een aantal jaar als onderzoeker gewerkt te hebben bij TNO Healthcare, startte ze haar promotieonderzoek bij het Amsterdam Medisch Centrum.

In het AMC onderzocht ze de effecten van intranasale toediening van oxytocine op de neurale verwerking van beloning bij politieagenten met PTSS, onder begeleiding van Mirjam van Zuiden, Dick Veltman en Miranda Olff.

Tijdens haar PhD bracht ze tijd door aan Columbia University in New York als visiting scholar, waar ze genetische determinanten van PTSS onderzocht. Na haar promotie werkte ze als postdoc in het AMC en VU Medisch Centrum. In de groep van Brenda Penninx bij VUmc onderzocht Nawijn de neurobiologie van depressie symptomen (zoals angst, anhedonie en eetlust) & biologische veroudering bij depressie in het NESDA-cohort. Met Mirjam van Zuiden in het AMC gebruikte ze machine learning-methoden om psychosociale en biologische correlaten van depressie en PTSS en hun comorbiditeit te onderzoeken in het HELIUS-cohort.

Sinds September 2023 is ze aangesteld als universitair docent bij de sectie Klinische Psychologie aan de Universiteit Leiden, waar ze onderzoek naar psychosociale en neurobiologische determinanten van depressie en PTSS voortzet.

Universitair docent

  • Faculteit der Sociale Wetenschappen
  • Instituut Psychologie
  • Klinische Psychologie

Werkadres

Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden

Contact

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.