Karin de Visser
Bijzonder hoogleraar Tumorimmunologie
- Naam
- Prof.dr. K.E. de Visser
- k.e.de_visser@lumc.nl
- ORCID iD
- null
Karin de Visser is bijzonder hoogleraar Experimentele Immunobiology van Kanker (in het bijzonder van het tumor micromilieu) aan de Universiteit Leiden, betrokken bij de afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie in het LUMC. Zij is tevens senior groepsleider op de afdeling Tumor Biologie & Immunologie van het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam, en groepsleider binnen Oncode Instituut. Zij is lid van de Research Management Commissie van Oncode Instituut en lid van de KWF adviesraad, zij is een EMBO Young investigator, en zij is ontvanger van de Metastasis Research Price van de Beug Foundation for Metastasis Research, VIDI en VICI grants van NWO, en een ERC consolidator grant.
Immunobiologie van kanker
Wetenschappelijk onderzoek naar de immunobiologie van kanker is de kernactiviteit van deze leerstoel. waarbij de focus ligt op het bestuderen van de crosstalk tussen myeloide en adaptieve afweercellen in het tumor micromilieu, en de impact van tumor-geïnduceerde systemische ontstekingsreacties op het uitzaaiingsproces van borstkanker. Eveneens zal de impact van de genetische make-up van borsttumoren op de interactie met het afweersysteem bestudeerd worden. Naast het uitvoeren van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek met transgene muismodellen voor spontane tumorontwikkeling, zijn de translationele activiteiten van het lab van Karin de Visser gericht op de immunomonitoring van borstkankerpatiënten die al dan niet behandeld zijn met immunotherapie. Uiteindelijk doel is het succesvol inzetten van immuno-modulerende therapieën voor de behandeling van uitgezaaide borstkanker.
Met deze leerstoel zal de verbinding tussen het LUMC en het Nederlands Kanker Instituut verder worden uitgebreid en versterkt. De hoogleraar neemt evenees deel aan het onderwijs aan de universiteit Leiden, en begeleidt master studenten uit Leiden in haar lab op het NKI.
Wetenschappelijk carrière
Karin de Visser heeft in 1998 haar master studie Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit Leiden cum laude afgerond. Aansluitend heeft ze promotie onderzoek uitgevoerd op het gebeid van de tumor immunotherapie op de afdeling Immunologie van het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam onder begeleiding van Prof. Dr. Ada Kruisbeek. Op 30 oktober 2002 is zij gepromoveerd bij de Vrije Universiteit in Amsterdam (Titel proefschrift: ““The impact of self-antigen expression on the CD8+ T cell repertoire; implications for anti-tumor immunity”). Vervolgens heeft ze van 2003-2005 als KWF fellow als postdoc gewerkt in het lab van Prof. Dr. Lisa Coussens op UCSF, San Francisco, alweer zij een nieuwe rol voor B lymfocyten in het ontstaan van huidkanker heeft ontdekt. In 2005 is zij teruggekeerd naar het NKI, waar ze in het lab van Prof. Dr. Jos Jonkers expertise heeft opgedaan met conditionele muismodellen voor borstkanker, en waar zij de basis heeft gelegd voor haar huidige onafhankelijke onderzoeksgroep.
Karin de Visser is nu senior groepsleider op de afdeling Tumor Biologie & Immunologie van het NKI. De focus van haar onderzoek ligt op het bestuderen van de crosstalk tussen myeloide en adaptieve afweercellen in het tumor micromilieu, en de impact van tumor-geïnduceerde systemische ontstekingsreacties op het uitzaaiingsproces van borstkanker. Zo heeft haar lab ontdekt hoe neutrofielen het uitzaaien van borstkanker kan bevorderen. Karin heeft in 2014 een prestigieuze ERC consolidator grant ontvangen, in 2015 heeft ze de Metastasis Research Price van de Beug Foundation for Metastasis Research gekregen, in 2016 is zij geselecteerd om een EMBO Young investigator te worden, in 2017 is zij lid geworden van Oncode Institute, in 2019 heeft ze een VICI grant van NWO ontvangen, en in 2019 is ze benoemd tot bijzonder hoogleraar Experimentele Immunobiologie van Kanker. Haar oratie zal gehouden worden op 15 november 2019.
Bijzonder hoogleraar Tumorimmunologie
- Faculteit Geneeskunde
- Divisie 4
- Divisie 4
- Klarenbeek, S.; Doornebal, C.W.; Kas, S.M.; Bonzanni, N.; Bhin, J.; Braumuller, T.M.; Heijden, I. van der; Opdam, M.; Schouten, P.C.; Kersten, K.; Bruijn, R. de; Zingg, D.; Yemelyanenko, J.; Wessels, L.F.A.; Visser, K.E. de & Jonkers, J. (2020), Response of metastatic mouse invasive lobular carcinoma to mTOR inhibition is partly mediated by the adaptive immune system, OncoImmunology 9(1).
- Melis, M.H.M.; Nevedomskaya, E.; Burgsteden, J. van; Cioni, B.; Zeeburg, H.J.T. van; Song, J.Y.; Zevenhoven, J.; Hawinkels, L.J.A.C.; Visser, K.E. de & Bergman, A.M. (2017), The adaptive immune system promotes initiation of prostate carcinogenesis in a human c-Myc transgenic mouse model, Oncotarget 8(55): 93867-93877.
- Coffelt, S.B.; Kersten, K.; Doornebal, C.W.; Weiden, J.; Vrijland, K.; Hau, C.S.; Verstegen, N.J.M.; Ciampricotti, M.; Hawinkels, L.J.A.C.; Jonkers, J. & Visser, K.E. de (2015), IL-17-producing gamma delta T cells and neutrophils conspire to promote breast cancer metastasis, Nature 522(7556): 345-+.
- Consultancy
- Consultancy