Jyothi Thrivikraman
Universitair docent
- Naam
- Dr. J.K. Thrivikraman
- Telefoon
- +31 70 800 9500
- j.k.thrivikraman@luc.leidenuniv.nl
- ORCID iD
- 0000-0003-4040-7529
Jyothi Thrivikraman is universitair docent Global Health. In 2012 promoveerde zij in Social Policy aan de Heller School of Social Policy and Management (Brandeis University) in Waltham, Massachusetts (USA). Voor haar promotieonderzoek richtte Jyothi zich op de omvang en de gevolgen van medische schulden voor mensen in schuldsaneringstrajecten in de Verenigde Staten. Daarnaast heeft ze ook een master’s opleiding in Public Health gevolgd aan de Rollins School of Public Health (Emory University) in Atlanta, GA (USA).
Tijdens haar carrière is Jyothi in afwisselende functies werkzaam geweest. Zo gaf zij korte tijd les aan het College of Health Sciences van de Universiteit van Michigan Flint. Na haar verhuizing naar Singapore werkte Jyothi bij de Health Promotion Board en vervolgens bij het Genomic Institute of Singapore.
Sinds 2017 is Jyothi verbonden aan het Leiden University College. Sinds haar komst naar LUC richt haar onderzoek zich op voedselverspilling en voedselonzekerheid. Ze maakte deel uit van een samenwerkingsverband met een aantal LUC collega’s dat werd ondersteund door een prijs van het Central Innovation District van de gemeente Den Haag. Hierbij deed zij onderzoek naar voedselverspilling als een uitdrukking van identiteit, welvaart, sociale en ecologische rechten en verantwoordelijkheden. Vanuit deze ervaring ontwikkelde zich haar interesse in participatief actieonderzoek (participatory action research - PAR) en maatschappelijke betrokkenheid. Veel van haar huidige projecten bevinden zich op het snijvlak van participatief actieonderzoek en voedselonzekerheid/verspilling. Jyothi heeft een Global Transformations and Governance Challenges (GTGC) beurs ontvangen voor een interfacultair project getiteld: 'The many faces of food markets during COVID-19: Stories of solidarity and change through and with food'. Ze werkte ook samen met het Institute Security Studies aan een project over voedselmarkten tijdens corona.
Toekomstige onderzoeksplannen omvatten een samenwerking met Humanities across Borders over 'Storytelling as Pedagogy', een interfacultaire KIEM-beurs over voedselarmoede en stigma, evenals een samenwerking met de Universiteit van Birmingham (UK) over voedselonzekerheid in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Tot slot maakte Jyothi deel uit van een succesvolle startersbeurs getiteld ‘Refloc: Resilient Ecosystems and Flourishing Communities’.
Academische expertise
• Gezondheidsbeleid en -ontwikkeling
• Participatief actieonderzoek
• Verspilling
• Voedselonzekerheid
• Gezondheidsbevordering en gedragsverandering
Vakken
• Global Health Policy
• Social Determinants of Health
• Global Challenges: Prosperity
• Health Promotion and Disease Prevention
• Qualitative Methods
Universitair docent
- Faculteit Governance and Global Affairs
- Leiden University College
- Cairo A., Gronemeier L.M., Icaza R., Salim U., Thrivikraman J.K. & Mattar D.V. (2023), When someone gets sick, we run to them, not from them”: holding space for solidarity otherwise and the cxxxity in times of COVID-19. The Hague: International Institute of Social Studies (ISS).
- Trevenen-Jones A., Cho M., Thrivikraman J. & Vicherat Mattar D. (2020), Snap-Send-Share-Story: A Methodological Approach to Understanding Urban Residents’ Household Food Waste Group Stories in The Hague (Netherlands), International Journal of Qualitative Methods 19: 1-8.
- Velde L.A. van der, Schuilenburg L.A., Thrivikraman J.K., Numans M.E. & Kiefte-de Jong J.C. (2019), Needs and perceptions regarding healthy eating among people at risk of food insecurity: a qualitative analysis, International Journal for Equity in Health 18(184): .
- Thrivikraman J.K., Vicherat-Mattar D., Cho M. & Trevenen-Jones A. (2019), Thinking about Waste: A Case Study on the Perceptions and Practices of Food Waste in The Hague, MT Bulletin of the Netherlands Society for Tropical Medicine and International Health 57(3): 29-31.
- Thrivikraman J., Vicherat Mattar D., Cho M. & Trevenen-Jones A (2019), Thinking about waste: A case study on the perceptions and practices of food waste in The Hague, MTb Journal. Netherlands Society of Tropical Medicine and International Health 3 (57): 29-31.
- Bylstra Y., Lysaght T., Thrivikraman J.K., Watson S. & Tan P. (2017), Ethical frameworks for obtaining informed consent in tumour profiling: an evidence-based case for Singapore, Human Genomics 11(31): 31.