Jip Stam
Buitenpromovendus
- Naam
- Mr.drs. J. Stam
- Telefoon
- 071 5276360
- j.stam@law.leidenuniv.nl
- ORCID iD
- 0000-0002-3926-6610
Jip Stam (1993) is afgestudeerd in de politieke wetenschap en rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden (beide cum laude) en is buitenpromovendus bij de afdeling Encyclopedie van het Instituut Metajuridica. Zijn academische belangstelling gaat voornamelijk uit naar rechtstheorie, politieke filosofie en constitutioneel recht.
Jip Stam (1993) is afgestudeerd in de politieke wetenschap en rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden (beide cum laude) en is buitenpromovendus bij de afdeling Encyclopedie van het Instituut Metajuridica. Zijn academische belangstelling gaat voornamelijk uit naar rechtstheorie, politieke filosofie en constitutioneel recht. Jip Stam houdt zich bezig met een promotieonderzoek naar de strafrechtelijke grenzen van het politieke debat. Hij spitst zijn onderzoek toe op de bijzondere positie van volksvertegenwoordigers (en andere politieke ambtsdragers) met betrekking tot het verbod op hate speech. Over deze positie bestaat tegenwoordig geen heldere en juridisch afgebakende consensus in de jurisprudentie van de Hoge Raad en het Europees hof, wat de vraag oproept of de toepassing van delicten als groepsbelediging (137c Sr) en aanzetten tot haat of discriminatie (137d Sr) nog wel voldoet aan het principe van rechtszekerheid. In het verlengde daarvan houdt Jip zich bezig met de meer overkoepelende vraag hoe dergelijke strafbepalingen zich verhouden tot de kardinale uitgangspunten van de democratische rechtsstaat, zoals de principe van verdraagzaamheid, de vrijheid van meningsuiting en het legaliteitsbeginsel. Met dit proefschrift beoogt Jip dan ook niet slechts een kritische analyse te bieden van het geldende recht, maar probeert hij het vraagstuk ook vanuit staatsrechtelijke, rechtstheoretische en politiek-filosofische invalshoeken te benaderen. Professor Afshin Ellian treedt op als Jips promotor.
Voorlopige titel: Spreken zonder last. Een rechtstheoretisch onderzoek naar de bijzondere verantwoordelijkheid van politici in het publieke debat met betrekking tot het verbod op ‘hate speech’.
Buitenpromovendus
- Faculteit Rechtsgeleerdheid
- Instituut voor Metajuridica
- Encyclopedie
- Molier G., Rijpkema B.R. & Stam J. (2024), Militant democracy, hate speech and 'inciting intolerance': politician Geert Wilders before the Supreme Court in the Netherlands. In: Doomen J., Ellian A. & Molier G. (red.), Law and Morality Revisited. Den Haag: Boom. 441-458.
- Stam J. (22 juni 2022), Een parlementaire gevaarzettingsdoctrine is een heilloze weg. Nederland Rechtsstaat. [blog].
- Stam J. (2022), Senaatsvoorzitter Bruijn zet parlementaire immuniteit op de helling, Elsevier Weekblad : .
- Ellian A. & Stam J. (2022), Artikel 71. Parlementaire immuniteit: De parlementaire immuniteit: brandpunt van de constitutionele dynamiek (artikel 71 Grondwet). In: Ellian A. & Rijpkema B.R. (red.), Een nieuw commentaar op de Grondwet. Amsterdam: Boom. 340-354.
- Stam J. (2021), Kritiek op de rechtsstaat is niet altijd onrechtsstatelijk, Elsevier Weekblad EW Podium: .
- Stam J. (2021), De cultuur en structuur van de tegenmacht, Elsevier Weekblad EW Podium: .
- Stam J. (2021), Mogen ze nu meer of minder zeggen?: Over de wankele positie van volksvertegenwoordigers met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting. In: Jansen R.H.T., Polanen T.A. van, Sander D.B. & Sijtsma P.M. (red.), Trouble in de trias: Bijdragen over de verhoudingen tussen de Nederlandse staatsmachten. Nijmegen: Ars Aequi Libri. 143-148.
- Molier G., Rijpkema B.R. & Stam J. (2021), Wilders II: Het onverdraagzaamheidscriterium toegepast door de Hoge Raad: of hoe de weerbare democratie het strafrecht binnentreedt, Nederlands Juristenblad 96(42): 3462-3470 (NJB 2021/3094).
- Stam J. (2020), Mogen ze nu meer of minder zeggen? Over de wankele positie van volksvertegenwoordigers met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting, Ars Aequi 69(6): 524-525.
- Stam J. (2020), Moet de strafrechter ook de scheidsrechter zijn van het publieke debat? De scheiding der machten in het licht van de vrijheid van meningsuiting voor volksvertegenwoordigers: De scheiding der machten in het licht van de vrijheid van meningsuiting voor volksvertegenwoordigers, Netherlands Journal of Legal Philosophy 49(2): 149-178.
- Stam J. (2020), Het onveilige vaarwater van het publieke debat, Joop.nl : .
- Stam J. (18 mei 2020), Een opmerkelijke vergelijking tussen Joden en Marokkanen. Bij Nader Inzien. [blog].
- Stam J. (13 september 2019), The risky aspects of our hate speech laws. Leiden Law Blog. [blog].
- Stam J. (2017), Leve de onafhankelijke geesten: Waarom individueel mandaat van parlementariërs de democratie weerbaarder maakt, Liberale Reflecties 58(1): 15-22.
- Stam J. (2017), Anti-discriminatie, democratie en legaliteit. De ongelukkige botsing tussen anti-discriminatiebepalingen uit de Nederlandse strafwet en de beginselen van de democratische rechtsstaat, Liberale Reflecties 58(2): 117-125.