Jessie Pool
Universitair docent
- Naam
- Mr.dr. J.M.W. Pool BSc
- Telefoon
- +31 71 527 4035
- j.m.w.pool@law.leidenuniv.nl
- ORCID iD
- 0000-0003-3064-810X
Jessie Pool is universitair docent ondernemings- en insolventierecht bij het Instituut voor Privaatrecht (afdeling Ondernemingsrecht) van de Universiteit Leiden. Zij richt zich op de empirische bestudering van het brede insolventierecht en heeft bijzondere expertise op het snijvlak van het ondernemings- en insolventierecht. Haar onderzoek heeft een sterk interdisciplinair karakter en is bovendien gericht op maatschappelijk relevante vraagstukken. In 2022 rondde zij haar empirische proefschrift over de rol van de curator bij de aanpak van onregelmatigheden af.
Jessie Pool is universitair docent ondernemings- en insolventierecht bij het Instituut voor Privaatrecht (afdeling Ondernemingsrecht) van de Universiteit Leiden. Zij richt zich op de empirische bestudering van het brede insolventierecht en heeft bijzondere expertise op het snijvlak van het ondernemings- en insolventierecht. Haar onderzoek heeft een sterk interdisciplinair karakter en is bovendien gericht op maatschappelijk relevante vraagstukken. In 2022 rondde zij haar empirische proefschrift over de rol van de curator bij de aanpak van onregelmatigheden af.
Jessie is co-projectleider van het sectorplanspeerpunt Empirical Legal Studies in Leiden en past-president van de European Society for Empirical Legal Studies. Zij zet zich op landelijk en internationaal gebied in om empirisch onderzoek in het juridische domein te bevorderen. Zij is bovendien lid van de redactie van het European Journal for Empirical Legal Studies (EJELS), het Maandblad voor Ondernemingsrecht en redactiesecretaris van het Tijdschrift voor Insolventierecht. Jessie is tevens een actief lid van verschillende academische verenigingen voor deskundigen op het gebied van het ondernemings- en insolventierecht zoals de Nederlandse Vereniging voor Herstructurering, INSOL International en INSOL Europe. Bovendien neemt zij sinds 2021 deel aan het 'NextGen Leadership Program' van het International Insolvency Institute en is zij sinds 2023 Fellow van INSOLAD (de Nederlandse vereniging voor insolventierechtadvocaten). Tijdens haar onderzoek heeft zij een onderzoeksstage gelopen bij de afdeling toezicht van de rechtbank Midden-Nederland.
Onderzoek
Het onderzoek van Jessie richt zich op vraagstukken in het kader van besluitvorming en belangenafwegingen binnen het insolventie- en ondernemingsrecht door bijvoorbeeld bestuurders, commissarissen, curatoren, schuldeisers en rechters. Het insolventierecht geeft een extra dimensie aan haar onderzoekslijn, omdat in tijden van financiële moeilijkheden extra druk komt te liggen op de besluitvorming en de belangenafwegingen van verschillende juridische actoren zoals bestuurders en commissarissen. Zij moeten dan immers ook rekening houden met eventuele insolventie en met de belangen van schuldeisers. Bovendien kunnen bij financiële moeilijkheden andere actoren zoals herstructureringsdeskundigen, bewindvoerders en curatoren het speelveld betreden, waardoor de besluitvorming binnen ondernemingen kan worden beïnvloed. Op het grensvlak van het ondernemings- en insolventierecht doet zich onder meer de vraag voor in hoeverre ruimte is (en moet zijn) voor maatschappelijke belangen in het (internationale) insolventierecht. Jessie onderzoekt deze problematiek op een empirische wijze, waardoor haar onderzoek van grote waarde is voor de rechtspraktijk en nieuwe inzichten kan bieden voor de effectiviteit van regels.
Het onderzoek van Jessie heeft een sterk interdisciplinair karakter en is vernieuwend in haar vakgebied. Haar onderzoek is in 2022 bekroond met de Meijersprijs voor beste publicatie van het onderzoeksprogramma Coherent Privaatrecht alsmede de Van Wersch Springplankprijs voor getalenteerde en actieve jonge onderzoekers binnen het juridisch onderzoeksgebied.
Jessie presenteert veelvuldig over haar onderzoek op internationale congressen, bij praktijkorganisaties, zoals INSOLAD (de vereniging voor insolventierecht advocaten) en Recofa (landelijk overlegorgaan van rechters-commissarissen in faillissementen en surseance van betalingen), en bij overheidsorganisaties (zoals het Ministerie van Veiligheid en Justitie).
Onderwijs
Jessie is adjunct-opleidingsdirecteur van de Bachelor Rechtsgeleerdheid en verzorgt verschillende vakken in het bachelor- en masteronderwijs op het gebied van het ondernemings- en insolventierecht. Bovendien geeft zij methodologie- en vaardighedencolleges aan masterstudenten van de masterafstudeerrichting ondernemingsrecht. Daarnaast verzorgt zij postacademisch onderwijs op het gebied van het ondernemingsrecht en het insolventierecht over onderwerpen als bestuurdersaansprakelijkheid, corporate governance, besluitvorming en insolventierecht. Jessie geeft tevens regelmatig postacademisch onderwijs op het gebied van Empirical Legal Studies, via de Leidse promovendiopleiding en via nationale opleidingsinstituten zoals het Kurt Lewin Institute en de Nederlandse ELS Academy.
Jessie hecht veel waarde aan onderwijsvernieuwing. Zo heeft zij in 2019 in samenwerking met Yorick van Benten voor de master ondernemingsrecht de Legal Business Game opgezet, waarin studenten in een praktijksimulatie actief met het ondernemingsrecht aan de slag gaan. De Legal Business Game was in 2020 runner-up voor de Gouden Zandloper in de categorie Innovatief Juridisch Onderwijs. Vanaf 2022 heeft zij bovendien financiering gekregen om deel te nemen aan het innovatieproject ‘Flipped Classroom’ met haar vak Verdieping Ondernemingsrecht in de master rechtsgeleerdheid zodat zij nieuwe onderwijsvormen kan introduceren die beter aansluiten bij de wensen van zowel studenten als docenten.
Universitair docent
- Faculteit Rechtsgeleerdheid
- Instituut voor Privaatrecht
- Ondernemingsrecht
- Pool J.M.W. (2024), Belangenafwegingen bij bestuurdersaansprakelijkheid: vergeten we het belang van tijdig ingrijpen bij financiële moeilijkheden?, Maandblad voor Ondernemingsrecht 2024(1/2): 17-29.
- Boon J.M.G.J. & Pool J.M.W. (2024), Medezeggenschap in herstructurerings- en insolventieprocedures. In: Koster H., Groot C. de & Vink-Dijkstra R.E.M. (red.), Medezeggenschap in breed perspectief. Bakelsreeks. Den Haag: Boom Juridisch. 239-282.
- Pool J.M.W. (2024), Tijd voor grenzen aan de gereedschapskist van de curator?: Een nadere invulling van de behoorlijkheidsnorm voor curatoren bij het aansprakelijk stellen van bestuurders, Maandblad voor Vermogensrecht 2024(4): 139-148.
- Pool J.M.W. (2024), De rechtswetenschapper en empirisch-juridisch onderzoek: vlees noch vis?, Recht der Werkelijkheid 45(1): 94-100.
- Pool J.M.W. & Boon J.M.G.J. (2024), Medezeggenschap in herstructurerings- en insolventieprocedures: het faillissement (deel 1), Onderneming en Financiering 32(2): 36-52.
- Pool J.M.W., Vriesendorp R.D. & Pluut H. (2024), Een stakeholderperspectief op de taak van de curator bij de afwikkeling van faillissementen, Financiering, Zekerheden en Insolventierechtpraktijk 2024(5): 5-27 (FIP 2024/129).
- Pool J.M.W. (2024), Het civielrechtelijk bestuursverbod: van nuisance value voor de curator naar effectieve antimisbruikbepaling. In: Bekkum J. van, Harmsen C.M., Jongh J.M. de, Katan B.M., Salemink T., Schreurs Ph.W. & Spruitenburg K. (red.), Geschriften vanwege de Vereniging Corporate Litigation 2023-2024. Serie vanwege het Van der Heijden Instituut nr. 189. Deventer: Wolters Kluwer. 287-313.
- Verstijlen F.M.J., Vriesendorp R.D., Adriaanse J.A.A., Broekema M.J.R., Karapetian A., Koster H., Pool J.M.W. & Verheul E.F. (2024), Evaluatie Wet homologatie onderhands akkoord. Business and Law Research Network Series nr. 3. Den Haag: Boom Juridisch.
- Strohmaier N. & Pool J.M.W. (2024), Ruis bij open normen: een onderschat risico voor rechtszekerheid en rechtsgelijkheid. In: Groen L.C. & Reinders S.J.M. (red.), Empirisch onderbouwde wetgeving. Preadviezen / Nederlandse Vereniging voor Wetgeving (NVvW) nr. 2023. Den Haag: Boom Juridisch. 63-102.
- Pool J.M.W. & Wabl G.A. (2024), The purpose of directors' duties in the insolvency context: A critical assessment based on empirical data from Austria and Netherlands, International Insolvency Review 33(3): 493-521.
- Pool J.M.W. (2024), Empirisch-juridisch onderzoek naar de belangenstrijd in het insolventierecht, Nederlands Tijdschrift voor Burgerlijk Recht 2024(9/10): 1-17 (NTBR 2024/28).
- Vriesendorp R.D., Boon J.M.G.J. & Pool J.M.W. (2023), Voorstel Europese Commissie voor richtlijn voor harmonisatie insolventierecht, Herstructurering & Recovery Online 2023: HERO 2023 / P-018.
- Pool J.M.W., Boon J.M.G.J. & Vriesendorp R.D. (2023), Harmonisation of European insolvency law: Operation Patchwork has commenced, but where will it take us?, Tijdschrift voor Insolventierecht 2023(3): 70-76 (TvI 2023/11).
- Adriaanse J.A.A., Strohmaier N., Pool J.M.W. & Broekema M.J.R. (2023), De maatschappelijke taak van de curator in sociaalpsychologisch perspectief: een empirisch onderzoek naar ‘ruis’ bij belangenafwegingen in faillissementen. In: Oppedijk van Veen E.J., Brunninkhuis R.W.A., Hooff J.E.P.A. van, Loon A. van & Wiel J.H.M. van de (red.), De taak van de curator: Insolad jaarboek 2023. Insolad Jaarboek. Deventer: Wolters Kluwer. 3-27.
- Pool J.M.W. (2023), Rethinking the goal of bankruptcy proceedings: maximizing value versus sustainable liquidation, Erasmus Law Review 16(2): 114-123.
- Pool J.M.W. & Berends B.T. (2023), Partrust: het faillissement van een piramidefonds met uitlopers naar Zuid-Amerika, Tijdschrift voor Insolventierecht 2023(4): 167-175 (TvI 2023/21).
- Pool J.M.W., Pluut H. & Vriesendorp R.D. (2023), De curator: een octopus, een politieagent of toch een super(wo)man?: Verslag van het INSOLAD Lustrumcongres over de taak van de curator. In: Oppedijk van Veen E.J., Brunninkhuis R.W.A., Hooff J.E.P.A. van, Loon A. van & Wiel J.H.M. van de (red.), De taak van de curator: Insolad jaarboek 2023. Insolad Jaarboek. Deventer: Wolters Kluwer. 461-471.
- Oostrum C.H.A. van & Pool J.M.W. (2023), Maatschappelijke due diligence en bestuurdersaansprakelijkheid: leuker kunnen we het niet maken, wel duidelijker, Ars Aequi 72(10): 766-770 (AA20230766).
- Pool J.M.W. (2023), Bedrijfsovername bij (dreigende) insolventie. In: Buuren M.P.P. van & Koster H. (red.), Bedrijfsovername. Deventer: Wolters Kluwer. 365-376.
- Pool J.M.W., Pluut H. & Vriesendorp R.D. (2023), Wanneer prevaleren maatschappelijke belangen boven de belangen van de gezamenlijke schuldeisers?: Een experimenteel onderzoek naar belangenafwegingen van curatoren, Tijdschrift voor Insolventierecht 2023(6): 274-292 (TvI 2023/35).
- Pool J.M.W. (2023), Over de fragiele relatie tussen de curator en de rechter-commissaris, Financiering, Zekerheden en Insolventierechtpraktijk 2023(7): 22-35 (FIP 2023/232).
- Pool J.M.W. (2023), Waarom een verbetering van de relatie tussen curator en rechter-commissaris kan zorgen voor beter toezicht, Financiering, Zekerheden en Insolventierechtpraktijk 2023(8): 15-27 (FIP 2023/264).
- Nadels J. & Pool J.M.W. (2023), De zin en onzin van ‘preventief herstructureren’, Maandblad voor Ondernemingsrecht 2023(10/11): 247-252.
- Verstijlen F.M.J., Vriesendorp R.D., Adriaanse J.A.A., Broekema M.J.R., Karapetian A., Koster H., Pool J.M.W. & Verheul E.F. (2023), Evaluatie Wet homologatie onderhands akkoord: Onderzoek in opdracht van het WODC door de Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Leiden. WODC Rapport nr. 3387. Den Haag: WODC.
- Pool J.M.W. (2023), De curator als stakeholder: over financiële belangen van curatoren bij de aanpak van onregelmatigheden, Ars Aequi 72(3): 230-235 (AA20230230).
- Adriaanse J.A.A., Broekema M.J.R., Bunk L.R. & Pool J.M.W. (2023), WHOA in de praktijk: eerste ervaringen en inzichten in beeld, Financiering, Zekerheden en Insolventierechtpraktijk 2023(3): 21-28 (FIP 2023/81).
- Pool J.M.W. (2022), Maatschappelijk verantwoord vereffenen: belangenpluralisme bij de maatschappelijke taakuitoefening van de curator, Tijdschrift voor Insolventierecht 2022(4): 134-140 (TvI 2022/20).
- Pool J.M.W. (27 september 2022), De rol van de curator bij de aanpak van onregelmatigheden: een empirisch-juridisch onderzoek naar de rol van de curator in de praktijk bij de aanpak van onregelmatigheden voor en tijdens faillissement (Dissertatie. Institute of Private Law, Faculty of Law, Leiden University) Meijers-reeks nr. MI-392. Promotor(en) en Copromotor(en): Vriesendorp R.D., Pluut H.
- Pool J.M.W. (2022), Naschrift bij de reactie op het artikel "Maatschappelijk verantwoord vereffenen: belangenpluralisme bij de maatschappelijke taakuitoefening van de curator", TvI 2022/20, Tijdschrift voor Insolventierecht 2022(5): 192-193 (TvI 2022/28).
- Hilpert C., Pool J.M.W., Matsui E., Schiff D., Weinberg Crocco F. & Wolf A. (2022), Looking Ahead: How ESG may affect investing, refinancing and restructuring, Norton Journal of Bankruptcy Law and Practice 31(5): 660-672.
- Pluut H., Pool J.M.W., Strohmaier N. & Veldt G.M. (2021), Statistiek in het rechtencurriculum: nut en noodzaak, Ars Aequi 70(1): 87-91.
- Pool J.M.W., Pluut H. & Vriesendorp R.D. (2021), Belemmeringen bij de aanpak van onregelmatigheden door de curator, Recht der Werkelijkheid 42(1): 10-36.
- Overduin J.H. & Pool J.M.W. (2020), De curator in de spagaat: tussen Nederlandse taakuitoefening en het belang van een internationale herstructurering. Interview met curatoren Marcel Groenewegen (PTIF) en Jasper Berkenbosch (Oi Coop) over de voorlopige surseances en faillissementen van de financieringsmaatschappijen van Oi Telecom, Tijdschrift voor Insolventierecht 2020(1): 58-67 (TvI 2020/9).
- Mennens A.M. & Pool J.M.W. (2020), Flattening the insolvency curve: Het voorkomen van onnodige coronafaillissementen door wijziging van insolventierecht?, Tijdschrift voor Insolventierecht 2020(3): 135-152 (TvI 2020/22).
- Pool J.M.W. & Mennens A.M. (26 mei 2020), Flattening the insolvency curve. Leiden Law Blog. [blog].
- Pool J.M.W. & Mennens A.M. (21 mei 2020), Flattening the insolvency curve: Het voorkomen van onnodige coronafaillissementen door wijziging van het Nederlandse insolventierecht?. Corporate Finance Lab: Legal Aspects of Corporate Finance and Insolvency. [blog].
- Boon J.M.G.J., Kokorin I. & Pool J.M.W. (2019), Improving Restructuring of Corporate Groups in Europe: Report on the ELI and BLRN conferences in December 2018, Tijdschrift voor Insolventierecht 2019(3): 162-168 (TvI 2019/21).
- Boon J.M.G.J., Kokorin I. & Pool J.M.W. (2019), Restructuring of Corporate Groups in Europe, Eurofenix. The Journal of INSOL Europe 75(Spring 2019): 10.
- Pool J.M.W. (4 juli 2019), Early warning and the restructuring directive: could directors learn from insolvency practitioners?. Leiden Law Blog: Leiden University. [blog].
- Pool J.M.W. & Peeters M.C.J. (2019), KPNQwest: lessen over het belang van een oorzakenonderzoek in complexe faillissementen. Interview met curator mr. Marcel Windt over het faillissement van KPNQwest, Tijdschrift voor Insolventierecht 2019(6): 323-331 (TvI 2019/40).
- Pool J.M.W. (2018), De eerste toepassingen van Smallsteps in Nederland: Noot bij Rb. Gelderland 1 februari 2018, ECLI:NL:RBGEL:2018:447 (Tuunte) en Rb. Noord-Holland 12 oktober 2017, ECLI:NL:RBNHO:2017:8423 (Bogra), Tijdschrift voor Insolventierecht 2018(5): 245-249 (TvI 2018/39).
- Pool J.M.W. & Pham N.T. (7 juni 2018), Insolvency investigations: the possible effects of artificial intelligence on directors’ liability. Leiden Law Blog. Leiden: Leiden University. [blog].
- Boon J.M.G.J. & Pool J.M.W. (2018), Business Resilience: de rol van bestuurders bij het voorkomen van bedrijfsfalen: Verslag eerste internationale congres van het Business & Liability Research Network, Tijdschrift voor Insolventierecht 2018(3): 130-134 (TvI 2018/20).
- Editorial board member / editor
- Fellow
- (Past)-President
- Redactiesecretaris Tijdschrift voor Insolventierecht
- Redacteur - Maandblad voor Ondernemingsrecht (MvO)