Universiteit Leiden

nl en

Jeroen Eikenboom

Hoogleraar Inwendige Geneeskunde

Naam
Prof.dr. H.C.J. Eikenboom
Telefoon
+31 71 526 4906
E-mail
h.c.j.eikenboom@lumc.nl
ORCID iD
0000-0002-3268-5759

Jeroen C.J. Eikenboom is hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder Hemostase en Trombose. Hij is geregistreerd internist-vasculaire geneeskunde en hematoloog. Hij is werkzaam bij de hoofdafdeling interne geneeskunde waar hij afdelingshoofd is van de subafdeling Trombose en Hemostase.

Meer informatie over Jeroen Eikenboom

Jeroen C.J. Eikenboom is hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder Hemostase en Trombose. Hij is geregistreerd internist-vasculaire geneeskunde en hematoloog. Hij is werkzaam bij de hoofdafdeling interne geneeskunde waar hij afdelingshoofd is van de subafdeling Trombose en Hemostase.

Bloedingsziekten

Bloed moet vloeibaar blijven binnen de intacte bloedvaten om circulatie te waarborgen. Zodra er echter een vaatwandbeschadiging optreedt, moet het bloed zeer snel stollen. Deze delicate balans noemen we de trombo-hemorragische balans. Afwijkingen in deze balans kunnen enerzijds leiden tot overmatig bloeden en anderzijds tot verhoogde tromboseneiging. Door patiëntgebonden en fundamenteel onderzoek op het gebied van bloedingsziekten probeert Eikenboom het inzicht in de pathofysiologie van bloedingsziekten te verbeteren. Bloedingsrisico’s vormen een multidisciplinair probleem waar diverse afdelingen mee te maken hebben, zoals de interne geneeskunde, de kindergeneeskunde, de gynaecologie, en de heelkundige specialismen. Samenwerking en cohesie tussen deze specialismen bij wetenschappelijk onderzoek naar en behandeling van bloedingsneiging is van groot belang.

Het onderzoek van Eikenboom richt zich vooral op de moleculaire genetica van de ziekte van von Willebrand, de genotype-fenotype associaties bij de ziekte van von Willebrand, en de biochemische en celbiologische aspecten van de synthese, opslag, secretie en klaring van de von Willebrand factor. Naast deze pathofysiologische studies werkt hij ook aan de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve behandelingen (o.a. via RNA interferentie) voor de ziekte van von Willebrand en trombose.

Wetenschappelijke carrière

Jeroen Eikenboom behaalde zijn artsexamen in 1988 aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij promoveerde op 23 november 1994 op het proefschrift "The inheritance of von Willebrand disease". Hij volgde zijn opleiding tot internist in het Leids Universitair Medisch Centrum en werd in 2001 geregistreerd als internist. Daarna heeft hij zich verder gespecialiseerd als hematoloog en later als vasculair geneeskundige. In 2008-2009 deed hij enige tijd onderzoek bij het Life Sciences Institute van de Universiteit van de Michigan Medical School in Ann Arbor, Michigan, VS. Hij werd in 2011 benoemd tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde, in het bijzonder Hemostase en Trombose. Op 9 maart 2012 sprak hij zijn oratie uit, getiteld “De hemostase (inte)graal”.

Jeroen Eikenboom is lid en voorzitter geweest van de Scientific Subcommittee on von Willebrand factor van de Scientific and Standardization Committee (SSC) van de International Society on Thrombosis and Haemostasis (ISTH) van 1999 tot 2013. Hij is wetenschappelijk redacteur van het tijdschrift HemaSphere. Hij is voorzitter van het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Hemofilie Behandelaars (NVHB). Verder is hij voorzitter van de wetenschappelijke adviesraad van Landsteiner Stichting voor Bloedtransfusie Research (LSBR).

Hoogleraar Inwendige Geneeskunde

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 2
  • Interne Geneeskunde
  • A.I.G. algemeen

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Kamernummer C7-Q

Contact

Publicaties

  • Landsteiner Stichting voor Bloedtransfusie Research (LSBR) Voorzitter van de Wetenschap.Adviesraad vd Landsteiner St. bloedtransfusie research
  • European Hematology Association Associate Editor van tijdschrift HemaSphere
  • Nederlandse Vereniging van Hemofiliebehandelaars Voorzitter
  • Zorginstituut Nederland Horizonscan Geneesmiddelen, werkgroep cardiovasculaire aandoeningen
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.