Universiteit Leiden

nl en

Jelle Wesseling

Bijzonder hoogleraar Pathologie, in het bijzonder mammapathologie

Naam
Prof.dr. J. Wesseling
Telefoon
+31 71 526 6622
E-mail
j.wesseling@nki.nl
ORCID iD
0000-0002-8940-2676

Bijzonder hoogleraar pathologie, in het bijzonder de mammapathologie. Affiliatie: Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam en als bijzonder hoogleraar bij het LUMC. Recente prijzen 2017: Cancer Research UK Grand Challenge Award (in samenwerking met KWF Kankerbestrijding). 2018: Value-based Health Care Dragon Grant voor de LORD-trial. 2020: Genomineerd voor de ‘AACR Scientific Achievement Award’.

Meer informatie over Jelle Wesseling

Mammapathologie

Wat betreft de ervaring en klinisch-diagnostische vaardigheden is prof. Jelle Wesseling wereldwijd erkend als expert in de mammapathologie. Hij is een inspirerende opleider binnen dit aandachtsgebied voor arts-assistenten. Hij is coauteur van een aantal boeken over borstpathologie, waaronder de laatste editie van het WHO-boek over classificatie van tumoren.

Met betrekking tot educatieve en mentoractiviteiten is hij een hooggewaardeerde docent en spreker op een groot aantal bijeenkomsten op congressen, instituten en universiteiten. Dit betreft een variëteit aan doelgroepen, zoals studenten, patiëntenorganisaties, oncologen, chirurgen, epidemiologen en pathologen. Hij wordt om zijn mentorvaardigheden zeer gewaardeerd bij het begeleiden van promovendi, zowel in zijn eigen team als in het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek. Ook brengt hij de boodschap van zijn onderzoek regelmatig over naar de Nederlandse samenleving, zoals blijkt uit meerdere optredens in landelijke dagbladen, tijdschriften, radio-uitzendingen en Nederlandse televisiejournaals en talkshows.

Wetenschappelijke carrière

Professor Jelle Wesseling behaalde zijn doctoraat Scheikunde en artsexamen Geneeskunde beide cum laude aan respectievelijk de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit Amsterdam. In 1997 promoveerde hij aan het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek op de rol van MUC1 (EMA) bij celadhesie, signalering en invasie bij kanker onder supervisie van prof. Piet Borst, prof. Carl Figdor en dr. John Hilkens. In 2004 werd hij na vijf jaar opleiding aan het Universitair Medisch Centrum Groningen geregistreerd als patholoog. Sinds 1 juli 2006 is hij als borstkankerpatholoog verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek waar hij een jaar later groepsleider werd. Per 1 juli 2018 is hij benoemd als bijzonder hoogleraar op het LUMC. Zijn oratie getiteld ‘Borstkanker: minder is meer’ hield hij op 24 mei 2019. Zijn opleiding zowel als basale wetenschapper als praktiserend klinisch patholoog verschaft de ideale combinatie om resultaten uit het laboratorium te vertalen naar betere patiëntenzorg.

Zijn focus in het onderzoek is het ontwikkelen van nieuwe strategieën om de prognostische en voorspellende waarde van borstkankerpathologie substantieel te verbeteren en de onderliggende biologie te begrijpen. Uiteindelijk wil hij met grote nauwkeurigheid definiëren wie behandeld moet worden en – zo ja – hoe dan. Daarbij gaat het altijd om de meest gunstige verhouding tussen ‘benefit’ en ‘harm’ voor vrouwen met Ductaal Carcinoom In Situ (DCIS) en borstkanker. Een belangrijk hoogtepunt in zijn carrière was het ontvangen van de Cancer Research UK Grand Challenge Award 'Wanneer kanker niet echt kanker is' in 2017. Deze prijs, waarin KWF Kankerbestrijding een gelijk grote rol heeft gespeeld, betreft 15 miljoen euro financiering, die hij ontvangen heeft op basis van zijn eerdere DCIS-onderzoek en zijn initiatief om een ijzersterk, multidisciplinair, wereldwijd team van experts op te bouwen om overbehandeling van DCIS te voorkomen.

Bijzonder hoogleraar Pathologie, in het bijzonder mammapathologie

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 4
  • Pathologie

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Contact

Publicaties

Activiteiten

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.