Janine Ubink
Hoogleraar Recht, Bestuur en Ontwikkeling / Directeur Onderzoek
- Naam
- Prof.dr. J.M. Ubink
- Telefoon
- +31 71 527 7493
- j.m.ubink@law.leidenuniv.nl
- ORCID iD
- 0000-0002-2248-6027
Janine Ubink is hoogleraar Recht, Bestuur en Ontwikkeling bij het Van Vollenhoven Instituut voor recht, bestuur en samenleving. Zij is tevens directeur onderzoek van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.
Janine Ubink is hoogleraar recht, bestuur en ontwikkeling bij het Van Vollenhoven Instituut voor recht, bestuur en samenleving van de Universiteit Leiden. Zij is tevens directeur onderzoek van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.
Haar onderzoek is gericht op Afrikaans recht en bestuur, met een primaire focus op gewoonterecht en de interactie met statelijk recht, traditionele autoriteiten, grondenrecht, gender, transitional justice, rechtsstaatopbouw, en legal empowerment. Haar onderzoek richt zich op de regio Afrika, in het bijzonder Ghana, Namibia, Malawi, Somalië en Zuid-Afrika, maar ze is ook betrokken geweest bij vergelijkend onderzoek in Azië en Latijns Amerika.
Ze is voorzitter van de internationale Commission on Legal Pluralism en werkt ook als consultant in dit veld, meest recentelijk als adviseur voor het Ministerie van Justitie in Somalië. Ubink heeft gedoceerd aan de rechtenfaculteiten van University of California Irvine, New York University en Australia National University, en ook bij het FHR Lim A Po Institute for Social Studies (Paramaribo, Suriname). Zij studeerde rechten aan de Universiteit Leiden (1995-2000) en promoveerde op het gebied van de rechtsantropologie bij dezelfde universiteit met haar dissertatie “In the land of the chiefs: Customary law, land conflicts, and the role of the state in peri-urban Ghana” (2008).
Huidig onderzoek
Ubink’s onderzoek kijkt naar de interactie tussen statelijk recht en bestuur en gewoonterecht en traditioneel leiderschap. Haar onderzoek bevraagt hoe statelijk recht en statelijke instituties het beste kunnen omgaan met gewoonterechtelijke normen en instituties en beoogt om zowel academici als beleidsmakers, civil society organisaties en ontwikkelingsorganisaties in deze landen te informeren.
Daarnaast onderzoekt zij hoe gewoonterechtelijke systemen reageren op en zich aanpassen aan grootschalige veranderingen in een globaliserende wereld. Kolonialisme, commodificatie van grond, veranderende genderrollen, conflict- en post-conflictsituaties en de activiteiten van grote buitenlandse bedrijven zoals in de mijnsector, zijn allemaal voorbeelden van grote maatschappelijke en economische transities die invloed hebben op gewoonterechtssystemen en hun relatie met statelijke rechtssystemen. Ubink onderzoekt deze processen met een combinatie van kwalitatieve en kwantitatieve methoden, vergelijkenderwijs over het Afrikaanse continent, in het bijzonder in Ghana, Namibië, Malawi, Somalië en Zuid-Afrika.
Op dit moment is zij betrokken bij een langdurige onderzoekssamenwerking met het Land and Accountability Research Centre (LARC) van de University of Cape Town, Zuid-Afrika. Het doel van deze samenwerking is om traditioneel bestuur en gewoonterechtelijke grondmanagement te bestuderen, en advies uit te brengen over en kritisch te reflecteren op wetsvoorstellen over deze onderwerpen en deze waar nodig aan te vechten. Deze samenwerking omvat gezamenlijk onderzoek en het begeleiden van verschillende jonge onderzoekers omtrent onderzoeksopzet, veldwerkmethodologie en publiceren. De verschillende onderzoeksprojecten stellen elk het huidige beleid van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) ter discussie om de macht van traditionele leiders te centraliseren binnen de zeer betwiste grenzen van de voormalige thuislanden van het apartheidstijdperk. Recente projecten omvatten onderzoek naar Zuid-Afrikaanse Platina mijnen – waar de ‘corporatisation’ van traditioneel leiderschap en de juridisering van gemeenschapsparticipatie het moeilijk maken voor kleine boeren om deals tussen mijnbouwbedrijven en senior traditionele leiders aan te vechten op basis van gewoonterecht; en onderzoek in Eastern Cape province naar groepen die het ongedifferentieerde model van traditioneel leiderschap dat de overheid propageert aanvechten, omdat het een voorzetting van structuren uit het apartheidstijdperk zou zijn.
Ubink heeft uitvoerig gepubliceerd, in de vorm van boeken, hoofdstukken en in internationale peer reviewed journals zoals Law & Society Review, International Journal of Transitional justice, American Journal of Comparative Law, Development and Change, Africa, en Journal of African Law. Haar publicaties omvatten de boeken “In the Land of the Chiefs: Customary Law, Land Conflicts, and the Role of the State in Peri-Urban Ghana” (2008), en “Customary Justice: Perspectives on Legal Empowerment” (2011).
Ubink’s onderzoek vindt plaats binnen het onderzoeksprogramma Effective Protection of Fundamental Rights in a Pluralist World.
Onderwijs en Begeleiding
Ubink doceert verschillende vakken over Recht, bestuur en ontwikkeling, allemaal Engelstalig, in de bachelor rechten en de master Law and Society van de Leidse Faculteit der Rechtsgeleerdheid, bij Leiden University College, Den Haag en bij het African Studies Centre. Naast het geven van onderwijs begeleidt zij ook master- en PhD-studenten.
Hoogleraar Recht, Bestuur en Ontwikkeling / Directeur Onderzoek
- Faculteit Rechtsgeleerdheid
- Bedrijfsvoering
- Faculteitsbestuur
- President
- associate editor