Eelco de Koning
Hoogleraar Diabetologie, in het bijzonder bètaceltransplantatie en -regeneratie
- Naam
- Prof.dr. E.J.P. de Koning
- Telefoon
- +31 71 526 2085
- e.j.p.de_koning@lumc.nl
- ORCID iD
- 0000-0002-1232-7022
Eelco de Koning is hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij is hoofd van het diabetescentrum in het LUMC en coördineert het eilandjes transplantatie programma dat een nationale functie heeft. Hij leidt tevens het nationale expertisecentrum Maturity-Onset Diabetes of the Young (MODY). Zijn onderzoek richt zich op innovatieve celvervangingstherapieën met insulineproducerende cellen als behandeling voor patiënten met diabetes mellitus.
Meer informatie over Eelco de Koning
Televisie
Radio
Website videos
-
2016 Leiden University MOOC Clinical kidney transplantation – Lecture 2.7: Simultaneous kidney pancreas and islet transplantation (Engels)
-
2016 Leiden University MOOC MOOC Clinical kidney transplantation – Lecture 4.4: Late challenges after pancreas and islet transplantation (Engels)
-
2015 Bontius Stichting (LUMC) – Eilandjes transplantatie bij type 1 diabetes
-
2014 Ééndiabetes – Interview Eelco de Koning
-
2012 Diabetes Fonds – Stamcellen voor diabetes in kader van prijsvraag
Diabetologie
De behandeling van type 1 diabetes richt zich op symptoombestrijding met insuline. Er is momenteel geen genezing. Behandeling met (nieuwe) insulineproducerende cellen leidt er wél toe dat insuline niet meer nodig is. Het onderzoek van Eelco de Koning richt zich op het begrijpen van de ontwikkeling en identiteit van insulineproducerende cellen, manieren om deze cellen in het laboratorium te maken uit stamcellen en methoden om insulineproducerende cellen te transplanteren bij patiënten met diabetes mellitus. Het onderzoek vindt plaats in het kader van zijn leerstoel “Diabetologie, in het bijzonder betacelregeneratie en transplantatie” en sluit aan bij de route “Regeneratieve Geneeskunde” vanuit de Nationale Wetenschapsagenda (2015).
Wetenschappelijke carrière
Eelco de Koning studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht en behaalde zijn artsexamen in 1991. Vervolgens verhuisde hij naar Engeland om onderzoek te doen aan de Diabetes Research Laboratories in Oxford onder de supervisie van Anne Clark en Robert Turner. Hij verkreeg hiervoor een Training Fellowship van de Medical Research Council in Engeland, en dit onderzoek resulteerde in een proefschrift getiteld “Islet amyloid and islet amyloid polypeptide in diabetes” aan de Universiteit van Utrecht in 1994.
In dat jaar begon hij zijn opleiding tot internist gevolgd door het aandachtsgebied endocrinologie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Zijn registratie tot endocrinoloog vond plaats in 2001. In het UMCU deed hij aanvankelijk onderzoek naar vasculaire complicaties van diabetes mellitus binnen de onderzoeksgroep van Ton Rabelink. Een Career Development Grant van het Diabetes Fonds en een overgang naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) stelde hem in staat om een nationaal klinisch eilandjes transplantatie op te zetten. Hij verkreeg een fellowship van het Joslin Diabetes Center (Harvard Medical School) in Boston waardoor hij aldaar ervaring kon opdoen in klinische beta-cel therapie en de basis kon leggen voor wetenschappelijk onderzoek in humane eilandjes en stamcelbiologie. In 2006 keerde hij terug naar het LUMC en zette een klinisch eilandjes isolatie en transplantatie programma op. Van 2010-2021 was hij ook groepsleider aan het Hubrecht Instituut voor Ontwikkelings biologie en Stamcelonderzoek in Utrecht. Met de combinatie van fundamenteel en klinisch translationeel onderzoek leidt hij meerdere (inter)nationale onderzoeken naar eilandjesbiologie, eilandjestransplantatie en het gebruik van stamcellen bij innovatieve eilandjes vervangingstherapie voor patienten met diabetes mellitus. Hij is professor diabetologie aan de Universiteit van Leiden sinds 2011. De titel van zijn oratie was “Van cel naar archipel”.
Hoogleraar Diabetologie, in het bijzonder bètaceltransplantatie en -regeneratie
- Faculteit Geneeskunde
- Divisie 2
- Interne Geneeskunde
- Nierziekten
- Member of Council
- Lid
- Member International Advisory Board
- Lid commissie nascholing internisten
- Lid wetenschappelijke adviesraad
- Bestuurslid