Universiteit Leiden

nl en

Daniel Thomas

Hoogleraar Internationale Betrekkingen

Naam
Prof.dr. D.C. Thomas
Telefoon
+31 71 527 1263
E-mail
d.c.thomas@fsw.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0001-5556-037X

Daniel Thomas is hoogleraar Internationale Betrekkingen aan het Instituut Politieke Wetenschap.

Meer informatie over Daniel Thomas

Kort CV

Daniel Thomas is hoogleraar Internationale Betrekkingen aan het Instituut Politieke Wetenschap van de Universiteit Leiden.

Hij was wetenschappelijk directeur van het Instituut in de periode 2017-2020 en is een van de oprichters en directeuren van het Leiden University Centre for International Relations (LUCIR).

Hij is opgeleid in de politicologie aan Brandeis University (BA) en Cornell University (MA, PhD). Voordat Thomas naar Leiden kwam, gaf hij onderwijs en deed hij onderzoek aan het European University Institute, Harvard University, Stanford University, University College Dublin, University of Illinois in Chicago, University of Pittsburgh en Williams College.

Ook is hij werkzaam geweest op het gebied van internationale mensenrechten en strafrechtelijke kwesties bij het Directoraat-generaal voor buitenlandse Betrekkingen van de Europese Commissie (RELEX; voorganger van de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO)).

Onderzoek

Zijn onderzoek richt zich op de bronnen, evolutie en effecten van internationale normen en instellingen, in het bijzondere in hun relatie met de politiek van mensenrechten en regionale integratie. Momenteel werkt hij samen met Karolina Pomorska aan een onderzoek naar de proteïsche kracht van Europa—met andere woorden, hoe de EU reageert op onvoorziene externe ontwikkelingen door middel van beleidsinnovatie en institutionele transformatie.

In zijn meest recente boek—The Limits of Europe: Membership Norms and the Contestation of Regional Integration (Oxford)—maakt Thomas gebruik van verschillende methoden (normatieve genealogie, statistische regressie, kwalitatieve vergelijkende analyse, process-tracing) om aan te tonen hoe evoluerende normatieve definities van Europa als politieke gemeenschap de EU-besluitvorming over uitbreiding van de late jaren 1950 tot nu hebben gevormd, met een gedetailleerde focus op het beleid ten aanzien van Griekenland, Spanje, Turkije en Oekraïne. 

Hij publiceerde tevens The Helsinki Effect: International Norms, Human Rights and the Demise of Communism (Princeton), Making EU Foreign Policy: National Preferences, European Norms and Common Policies (Palgrave), Negotiation Theory and the EU: The State of the Art (Routledge), World Security (St. Martin’s) en Peace and World Order Studies (Westview), alsmede artikelen en hoofdstukken in boeken.

 

Onderwijs

Thomas geeft onderwijs over theorieën over internationale betrekkingen en de dynamiek van internationale organisatie en begeleidt promovendi op deze en aanverwante gebieden.

Hoogleraar Internationale Betrekkingen

  • Faculteit der Sociale Wetenschappen
  • Instituut Politieke Wetenschap

Werkadres

Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Kamernummer 6.23

Contact

Publicaties

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.