André Baranski
Hoogleraar Heelkunde, in het bijzonder Onderwijs van chirurgische technieken voor de uitname, preservatie en transplantatie van abdominale organen
- Naam
- Prof.dr. A.G. Baranski
- Telefoon
- +31 71 526 3108
- a.baranski@lumc.nl
- ORCID iD
- null
Andrzej (Andre) Baranski is hoogleraar Heelkunde, in het bijzonder onderwijs van chirurgische technieken voor de uitname, preservatie en transplantatie van abdominale organen.
Meer informatie over André Baranski
Transplantatiechirurgie
Uitnamechirurgen kunnen zich geen chirurgisch technische fouten veroorloven waardoor organen zodanig beschadigd raken dat ze gerepareerd moeten worden of in het ergste geval niet eens getransplanteerd kunnen worden. Het is daarom belangrijk dat chirurgen goed getraind zijn om (zoveel mogelijk) chirurgische fouten te voorkomen. Een goed getrainde chirurg leidt immers bovendien ook tot beter uitgenomen organen en dus langere overleving van zowel orgaan als de ontvanger wat weer leidt tot minder patiënten op de wachtlijst.
Wetenschappelijke carrière
In 1985 voltooide Andrzej zijn studie geneeskunde aan de Universiteit van Warschau (Polen) en verdedigde een paar jaar later in 1991 zijn proefschrift getiteld: “Experimentele levertransplantatie bij honden”. Als arts en universitair docent was hij tot en met 1990 verbonden aan de Universiteit van Warschau. Vanaf 1991 tot 1996 heeft hij zijn ervaring op het gebied van transplantatiechirurgie in België en de Verenigde Staten uitgebreid.
Sinds 1997 is Andrzej als senior consultant transplantatiechirurg werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden waar sindsdien hij zet zich landelijk in voor het verbeteren van chirurgische technieken voor de uitname abdominale organen en verdere ontwikkeling van de transplantatieafdeling in het LUMC op het gebied lever -, pancreas- en niertransplantatie.
Sinds 2000 is Andrzej lid van de European Society for Organ Transplantation (ESOT) waar hij vanaf juni 2005 tot september 2018 onderdeel uitmaakte van het Educatie Comité. Gedurende die tijd was hij betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwste methoden van transplantatieonderwijs. Hij is auteur en/of coauteur van ‘hands-on cursussen’ op verschillende universiteiten, zoals: Leiden (Nederland), Sint-Petersburg (Rusland), Boedapest en Debrecen (Hongarije), Padova en Napels (Italië), Tours (Frankrijk), Montreal (Canada) en Ankara (Turkije). Sinds september 2018 bekleedt hij de functie van directeur ontwikkeling voor de hands-on cursussen van ESOT. Bovendien is hij ook lid van verschillende prestigieuze wetenschappelijke genootschappen en voorzitter en programmadirecteur van verschillende nationale en internationale cursussen op het gebied van abdominale chirurgische anatomie en chirurgische technieken voor de uitname en transplantatie van abdominale organen. Daarnaast is hij uitvinder en/of mede-uitvinder van verschillende chirurgische technieken met betrekking tot de uitname en transplantatie van abdominale organen.
Vanaf 2009 tot 2011 is hij tezamen met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het LUMC co-ontwikkelaar en coauteur van de eerste e-learning modules over “Procurement Surgery” ter wereld. Verder heeft hij als coauteur en co-ontwikkelaar de zogenaamde ‘massive open online course’ (MOOC) in het LUMC in 2016 ontwikkeld getiteld: “Clinical Kidney and Pancreas Transplantation”. Verder is hij auteur van talloze andere internationale publicaties, zoals: cd-roms, artikelen en (hoofdstukken in) boeken. Zo is één van zijn boeken “Surgical Technique of the Abdominal Organ Procurement – step by step” in zowel het Engels als Pools, Russisch en Chinees gepubliceerd.
Wat onderwijs betreft, heeft hij in 2011 Europese erediploma's van de Europese Unie van Medische Specialisten (UEMS) gekregen op het gebied van abdominale multi-orgaanuitname, nier-, alvleesklier- en levertransplantaties. Hiermee verwierf hij de titel van ‘Fellow of the European Board of Surgery’ (FEBS). Daarnaast heeft hij samen met de Afdeling Vasculaire Chirurgie en Anatomie van het LUMC een cursus voor jonge (oncologische) chirurgen ontwikkeld getiteld: “Masterclass avasculaire toegangen tot abdominale organen en grote vaten”. Deze cursus won in het jaar 2012/13 in het LUMC de onderwijsprijs van de Boerhaave Educatie Commissie. In 2014 werd deze cursus door de European Society for Surgical Oncology (ESSO) overgenomen en wordt sinds 2015 tot op heden nog jaarlijks in het LUMC georganiseerd.
In november 2019 werd Andrzej Baranski tot hoogleraar Heelkunde aan de Universiteit van Leiden (Faculteit Geneeskunde/LUMC) benoemd.
De titel van zijn oratie is: ‘De kunst van het uitnemen en transplanteren van abdominale organen: de vergeten geschiedenis’.
Vanwege het coronavirus is zijn oratie die op 1 mei 2020 gepland stond verplaatst naar 16 april 2021.
Hoogleraar Heelkunde, in het bijzonder Onderwijs van chirurgische technieken voor de uitname, preservatie en transplantatie van abdominale organen
- Faculteit Geneeskunde
- LUMC - Medische Faculteit Leiden
- Divisie 1
- Heelkunde