Universiteit Leiden

nl en

Onderste uit de kan is nieuwe cultuur bij ontslagvergoedingen

Werknemers eisen steeds vaker hoge vergoedingen in onderhandelingen die tot ontslag moet leiden. Onderzoek uit 2023 van Gerrard Boot, hoogleraar Arbeidsrecht, samen met advocaat Heleen Pesser, toont aan dat billijke ontslagvergoedingen in de periode 2021-2023 meer dan verdubbeld zijn, bericht het Financieel Dagblad.

Aangemoedigd door advocaten en juridische adviseurs, stellen werknemers met problemen op de werkvloer, zich steeds harder op in ontslagprocedures. Zij stellen hoge eisen om een maximaal bedrag te kunnen claimen. In sommige gevallen worden werkgevers onder druk gezet met dreigende conflicten of ziekmeldingen, waardoor bedrijven de grimmige conflicten liever uit de weg gaan en bereid zijn een flinke vergoeding te betalen om langdurige procedures te voorkomen.

Het onderzoek van Boot en Pesser, gepubliceerd in ArbeidsRecht (2024), laat zien dat de gemiddelde billijke ontslagvergoeding in 2023 bijna € 65.000 bedroeg – meer dan twee keer zoveel dan in 2021. Bij ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever, zoals het onrechtmatig sturen op ontslag, worden dit soort vergoedingen toegekend. De toename van dit soort zaken laat zien dat een ontslagcultuur is ontstaan, waarbij juridische experts werknemers aanmoedigen alles op alles te zetten, om een zo groot mogelijk bedrag in de wacht te slepen.

Meer weten?

Lees het volledige artikel in het Financieel Dagblad (€)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.