![](/binaries/content/gallery/ul2/main-images/law/publiekrecht/sb/krakenimages-y5bvrlccx8k-unsplash-1.jpg/krakenimages-y5bvrlccx8k-unsplash-1.jpg/d1180x428)
Hoe kunnen burgerinitiatieven beter worden ondersteund?
beeld: Krakenimages via Unsplash
Een knelpunt bij burgerinitiatieven is dat de wet voor initiatiefnemers vaak een barrière vormt. Esmee Driessen, gastdocent Staats- en bestuursrecht en expert in burgerparticipatie, bespreekt twee belangrijke verbeterpunten uit haar proefschrift, waarop zij in juni 2024 promoveerde, in OverheidvanNu.
Met de Wet versterking, participatie op decentraal niveau die op 1 januari 2025 in werking is getreden, wordt het recht voor inwoners om actief deel te nemen aan de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid verder versterkt.
Driessen is voorstander van het ondersteunen van burgerinitiatieven door een ‘contactambtenaar met beslissingsbevoegdheid’, die kan helpen voorkomen dat initiatieven tussen de burgers en ambtenaren van verschillende afdelingen stranden. ‘Dit is een stap dichterbij de participatiesamenleving’, die zorgt voor een efficiëntere samenwerking en een snellere uitvoering van burgerinitiatieven.
Een ander voorstel betreft het beginselbesluit, waarbij het bestuursorgaan zich verplicht serieus werk te maken van een burgerinitiatief. Dit kan volgens Driessen vooral nuttig zijn voor grote, impactvolle projecten zoals bv. zorgwoningen. Het beginselbesluit biedt ‘bestuurlijke ruggensteun’, verkort de wachttijden, bevordert het wederzijds commitment en zorgt voor een krachtige samenwerking.
Driessent betoogt dat ‘een dienstbare houding van de overheid van cruciaal belang is’, om initiatieven succesvol te begeleiden en om vertrouwen bij burgers te creëren.