Universiteit Leiden

nl en

Te veel studenten ontvangen nog steeds geen stagevergoeding

Een stagevergoeding in Nederland is niet vanzelfsprekendheid. Werkgevers mogen zelf bepalen of ze stagiairs een stagevergoeding toekennen en in welke mate. Gerrard Boot, hoogleraar arbeidsrecht, zegt voor BNNVARA ‘het kwalijk te vinden dat stagiairs worden ingezet als volwaardige werknemers’, zonder dat daar een vergoeding tegenover staat.

Volgens BNNVARA riekt wel werken voor een bedrijf, maar nul euro daarvoor uitgekeerd krijgen naar ‘gedwongen arbeid.’ Verschillende factoren zoals sector, opleidingsniveau en gebrek aan een ‘juiste’ cao, blijken hierin vaak een rol te spelen en maken dat er grote verschillen zichtbaar zijn, blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau.
De vergoeding die 41% van de MBO studenten ontvangt, steekt schril af tegen 65% voor de HBO-studenten en 65% voor de WO-studenten.
De Landelijke Studentenvakbond (LSVB) is een petitie gestart voor stagiairs van alle opleidingsniveaus, die een verplichte stage van tenminste een maand, binnen academische ziekenhuizen doen en hiervoor geen stagevergoeding krijgen.

Boot zegt dat ‘het moeilijk is om vaste bedragen voor stagevergoedingen in te voeren.’ BNNVARA meldt dat een vergoeding kleine bedrijven zou ontmoedigen om stageplekken aan te bieden. Stages vormen immers een leertraject en voor bedrijven brengt dat extra kosten met zich mee.
In mei werd in politiek Den Haag een motie om onbetaalde stages te verbieden verworpen. Wat de plannen van het huidige kabinet zijn, blijft vooralsnog onduidelijk.

Meer weten?

Lees het volledige BNNVARA-artikel

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.