
Raad van State zet streep door schietbanen Defensie
beeld: Artem Kniaz via Unsplash
De discussie over de sluiting van illegale schietbanen van Defensie, als gevolg van de stikstofwetgeving is ingewikkeld en omvat diverse juridische aspecten. Armin Cuyvers, hoogleraar Europeesrecht, bespreekt de zaak in BNR-Nieuwsradio.
Cuyvers stelt dat de focus momenteel op stikstofemissies ligt, in plaats van op het nationale belang van Defensie, en de situatie daardoor verkeerd wordt uitvergroot. 'Intern salderen is nog steeds mogelijk’, zegt Cuyvers. Er is een overgangsfase van vijf jaar, waarbinnen een aanvraag voor vergunning moet worden gedaan. Er zal worden gekeken naar het effect op stikstof om te kunnen beoordelen of interne saldering, in het geval van de schietbanen, alsnog mogelijk is.
Staatssecretaris Tuinman vindt dit ‘onacceptabel’ en overweegt de zaak voor de Europese rechter te brengen. Hij voert aan dat de bescherming van Nederland tegen agressors een grondwettelijke plicht is en de beperking door stikstof, Defensie in problemen kan brengen, bericht BNR nieuwsradio.
Cuyvers wijst op de voortdurende spanning tussen het Europees recht, nationale recht en grondwet. Sinds 1962 geldt met de uitspraak van het Europees Hof van Justitie, dat Europees recht boven het nationale recht gaat, ook als het gaat om de grondwet van soevereine staten in Europa. Cuyvers stelt echter dat ‘uitzonderingsclausules mogelijk zijn en het Europees Hof bereid is om ruimte te bieden, waardoor het landsbelang alsnog voorrang krijgt boven het Europees recht.’ Voor de lange termijn zou een aanpassing van de Europese wetgeving, waarbij uitstoot van Defensie niet zal meetellen, volgens Cuyvers een mogelijke optie kunnen vormen.