Universiteit Leiden

nl en

Vijf duurzame oplossingen voor een energietransitie zónder grondstofcrisis

Mangaan winnen op de kwetsbare bodem van de diepzee of kobalt delven onder slechte werkomstandigheden in Congo: kritieke materialen die cruciaal zijn voor de energietransitie komen nog vaak met een keerzijde voor mens én natuur. Hoe komt de wereld op een duurzame manier aan voldoende grondstoffen? Leidse onderzoekers Yanan Liang, emeritus hoogleraar Ester van der Voet en hun Delftse collega Benjamin Sprecher delen vijf oplossingen in de Volkskrant.

Volgens het onderzoek van de Leidse promovendus Yanan Liang zal de vraag naar metalen zoals mangaan, kobalt en nikkel in de komende decennia exponentieel groeien. Want, als we de klimaatdoelstelling willen halen, is een stormloop op kritieke grondstoffen onvermijdelijk. Die groei is echter alleen mogelijk als we ingrijpende veranderingen doorvoeren in de manier waarop we mijnbouw bedrijven en recyclen, en als we producten en technologieën op een slimmere manier ontwerpen: denk aan batterijen zonder lithium, of producten die makkelijker te repareren zijn.

Elektromotoren van gerecyclede, koperen waterleidingen?

Minder nieuwe mijnen openen betekent meer en beter recyclen. Liang: ‘Met metalen uit afgebroken oliepijpleidingen, raffinaderijen en boorplatforms kunnen we potentieel tien procent van de vraag opvangen. En in alle auto’s die nu in omloop zijn, zit genoeg platina voor alle toekomstige groene waterstofproductie ter wereld.’

 ‘In alle auto’s die nu in omloop zijn, zit genoeg platina voor alle toekomstige groene waterstofproductie ter wereld.’

Van der Voet: ‘De omstandigheden in Nederland zijn ideaal. Er zijn veel recyclebare materialen beschikbaar en voor het invoeren van schroot hebben we met Rotterdam een gigantische haven.’

Lees alle oplossingen in het artikel bij de Volkskrant: De stormloop op materialen voor de energietransitie – en of dat niet anders kan (€).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.