Universiteit Leiden

nl en

Schuif moeilijke beslissingen niet af op de rechter: waarom het kabinet het recht beter en eerder moet respecteren

Het kabinet Schoof heeft meerdere plannen die juridisch gewoon niet mogen. Toch worden ze vaak doorgezet, wetende, of zelfs hopende, dat de rechter er een stokje voor zal steken. Dit is gevaarlijk beleid dat op termijn het vertrouwen in de politiek, de rechter, en het recht zelfs ondermijnt, stelt Armin Cuyvers, hoogleraar Europees recht, in EenVandaag.

De rechter krijgt in deze gevallen ook nog eens vaak de schuld voor het frustreren van de wil van het volk, en de politiek claimen dat zij de oplossing hadden. Het meest zichtbare voorbeeld is migratie. Zo is er toenemende kritiek op de nieuwe begroting voor het asielbeleid die Minister Faber recentelijk heeft gepresenteerd. Ook het voornemen van de Nederlandse regering om delen van Syrië veilig te verklaren staat haaks op de recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie, die voorschrijft dat onder de huidige wetgeving een land in zijn geheel veilig moet zijn om asielzoekers terug te kunnen sturen en niet delen van een land zoals de regering wenst.  Het argument dat dit mag als ‘het volk’ dit wil klopt niet: ‘men vergeet dat het recht ook van het volk is, gemaakt door gekozen volksvertegenwoordigers. Het is juist democratisch wanneer dit wordt gehandhaafd.’

Cuyvers zegt ‘dat de politiek een eerlijk verhaal moet vertellen en zeggen dat dit gewoon niet mag.’ In plaats daarvan willen ze iets, proberen, waarvan men op voorhand al weet dat de rechter het zal verbieden. Misbruik van het rechtssysteem, zegt Cuyvers, om de rechter de vervelende boodschap te laten brengen. Je creëert hiermee onterecht een beeld, dat het recht er is om alles tegen te houden wat het huidige kabinet wenst. In plaats daarvan bewaakt de rechter simpelweg de spelregels die wij democratisch met elkaar hebben afgesproken. Die wetten kan je aanpassen, volgens de regels die daarvoor gelden. Maar als je ze honderd keer achter elkaar negeert, is het de taak van de rechter om je honderd keer terug te fluiten.

Meer weten?

Bekijk de EenVandaag-uitzending (vanaf 8.02 min)

Foto: Tingey Injury via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.