Universiteit Leiden

nl en

Nieuwe maatregelen om antisemitisme terug te dringen

Sinds de oorlog in Gaza neemt antisemitisme in Nederland toe. Het kabinet presenteerde vorige week maatregelen om deze opkomst terug te dringen. Marloes van Noorloos, Universitair hoofddocent straf- en strafprocesrecht, gaf bij EenVandaag uitleg over de strafbaarheid van antisemitisme.

Het kabinet komt met een taskforce om antisemitisme te bestrijden in Nederland. Zo wordt er 1,3 miljoen euro beschikbaar gesteld om Joodse instellingen te beschermen en worden een aantal maatregelen onderzocht, zoals het verbieden van organisaties die oproepen tot vernietiging van Israël en het intrekken van het Nederlanderschap bij antisemitische misdrijven. Tenslotte gaat een taskforce kritisch kijken naar antisemitische sprekers bij onderwijsinstellingen en demonstraties.

In het strafrecht is antisemitisme geen apart delict, blijkt uit het onderzoek van EenVandaag. Wel kunnen sommige antisemitische uitingen, zoals groepsbelediging of aanzetten tot haat en discriminatie, volgens Van Noorloos reden voor vervolging zijn. ‘Kritiek op Israël of antizionistische uitingen vallen hier niet onder. Dan is er sprake van politieke kritiek.’ De universitair hoofddocent benadrukt dat de intentie van mensen van belang is, maar vaak ook lastig te onderscheiden: ‘De rechter heeft bepaald dat het vervangen van de davidster op een Israëlische vlag met een kakkerlak onder antisemitisme en groepsbelediging valt. Het gaat in dat geval niet meer over de staat Israël, maar over het symbool voor het Jodendom en dehumanisering. Daarentegen valt het verbranden van een vlag in algemene zin niet onder groepsbelediging en is dat op dit moment dus niet strafbaar.’

Meer weten?

Kijk het volledige Nieuwsuur fragment

Beeld: Levi Meir Clancy via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.