Universiteit Leiden

nl en

Het onbegrepen gevaar van verzilting op muggen in Nederland

Door zeespiegelstijging wordt het water in de Nederlandse kustregio’s steeds zouter. Veel zoetwaterdieren gedijen hierdoor minder goed, maar dit geldt niet voor de Hollandse huis-tuin- en keukenmug: die past zich onverwacht snel aan en overleeft zelfs beter in brak water. In NTR Focus vertellen Leidse onderzoekers Maarten Schrama en Jordy van der Beek waarom dit een probleem is.

Zoute slootjes zijn een waar muggenparadijs

In het programma zien we Schrama en Van der Beek in een Hollandse polder met verzilte slootjes omringd door zoeter water. Hoe zouter het water, hoe meer muggen ze vinden. Hier leven namelijk vrijwel geen natuurlijke vijanden van de mug. Van der Beek: ‘De mug heeft in dit verzilte slootje eigenlijk niks meer te vrezen.’

Een brandhaard voor ziektes

Dat muggen zo goed kunnen overleven in zout water, was voor de onderzoekers een verrassing. Dit brengt mogelijk risico’s met zich mee. Met steeds hogere zoutgehaltes in de Nederlandse wateren, vermoeden de onderzoekers dat het aantal muggen sterk toeneemt. Dit kan zorgen voor virusuitbraken, omdat muggen infectieziekten kunnen overdragen.

Bekijk de volledige aflevering

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.