Arrestatiebevel Internationaal Strafhof tegen Netanyahu
De kans dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu daadwerkelijk wordt berecht, lijkt klein. Toch heeft het arrestatiebevel tegen Netanyahu een aanzienlijke impact en is het een harde klap voor Israël. Larissa van den Herik, hoogleraar Internationaalrecht, spreekt over de zaak in het NOS-journaal.
De NOS bericht dat aanklager Khan van het Internationaal Strafhof al in mei heeft geprobeerd een arrestatiebevel tegen Netanyahu uit te vaardigen.
Alle landen die het Strafhof erkennen zijn nu verplicht het arrestatiebevel uit te voeren, wanneer Netanyahu hun grondgebied betreedt. Of alle landen daadwerkelijk tot arrestatie zullen overgaan is nu nog onzeker. De reacties zijn verdeeld. De VS – die het Strafhof niet erkent – is tegen het bevel en Frankrijk heeft hierover nog geen standpunt ingenomen. De opstelling van Nederland is duidelijk, zegt minister Veldkamp. Er zal een arrestatie plaatsvinden volgens het Statuut van Rome, waarvan alle EU lidstaten deel uitmaken.
'Een stigmatiserende werking'
Van den Herik is van mening dat het arrestatiebevel een ‘stigmatiserende werking’ heeft. De rechter bevestigt dat er ‘redelijke gronden’ zijn om aan te nemen dat de misdrijven (oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid) inderdaad zijn gepleegd. Met het arrestatiebevel zal het voor Netanyahu risicovol zijn om naar het buitenland te reizen met de kans op arrestatie.
Meer weten?
Foto: Niu Niu via Unsplash