Universiteit Leiden

nl en

Kritiek op Instagram Teens: is dit wel de oplossing die tieners nodig hebben?

Met Instagram Teens belooft Instagram een veilige omgeving voor tieners te creëren, met leeftijdsgebonden restricties. Maar gaat dit daadwerkelijk werken om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren? En is de functie waarmee ouders mee kunnen kijken, wel legaal?

Simone van der Hof, hoogleraar Recht en Digitale Technologie, sprak met NRC over haar perspectief op Instagram Teens. Ze betwijfelt of de leeftijdsverificatie effectief zal zijn: 'De handhaving bij kinderen onder de 13 jaar wordt nu al niet goed nageleefd. Hoe goed zal Instagram de leeftijd van oudere tieners kunnen bepalen?' 

Daarnaast noemt Van der Hof de parental supervision-functie problematisch vanuit privacy-oogpunt. Ze verwijst naar artikel 16 van het VN-verdrag voor de rechten van het kind, waarin staat dat kinderen recht hebben op gegevensbescherming. 'Meta [het moederbedrijf van Instagram] moet meer rekening houden met de privacy van jongeren,' stelt Van der Hof, en pleit ervoor dat tieners zelf kunnen bepalen welke informatie ze met hun ouders delen.

Lees het volledige artikel in NRC (€) hier. 

Zie ook het artikel 'Noorwegen wil leeftijdsgrens voor sociale media, maar werkt dat wel?' van de NOS.

Beeld: Unsplash+

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.