Universiteit Leiden

nl en

Europese Commissie wil uniform terugkeerbeleid migranten

Voorzitter van de Europese Commissie, Von der Leyen, mist momenteel afstemming over de terugkeer van uitgeprocedeerde migranten tussen de lidstaten en wil om die reden een nieuwe wet die voorziet in een uniform beleid. Armin Cuyvers, hoogleraar Europeesrecht, vertelt hierover bij BNR.

Op de EU-top deze week in Brussel vormt migratie een belangrijk onderwerp. Een gezamenlijke aanpak die Von der Leyen voor ogen heeft, moet gelden voor een terugkeerbeleid van uitgeprocedeerde asielzoekers. Een deel van deze groep keert niet terug om een heel scala aan redenen, zegt Cuyvers. Von der Leyen wil met nieuwe wetgeving een hogere uitstroom realiseren. Ze wil er bovendien voor zorgen dat minder vluchtelingen Europa bereiken.

Volgens Cuyvers staat Von der Leyen steeds meer onder druk van de lidstaten en haar eigen partij de EVP, die een strenger beleid wensen. 'Ze moet een gebaar maken en laten zien dat ze die bezwaren ook hoort.' Ook meent Cuyvers  dat Europa op dit punt kan harmoniseren. ‘We hebben al afspraken gemaakt en er is al een systeem.’

De roep om strengere regels leeft bij verschillende lidstaten, ondanks het pakket aan nieuwe maatregelen die deze zomer na lang onderhandelen tot stand is gekomen en volgens sommige landen niet streng genoeg is. Deze lidstaten streven ernaar de migratie buiten de Unie te houden, door deals te sluiten met landen die geen lid zijn van de EU. Cuyvers zegt dat ‘in strijd is met het europeesrecht.

Italië startte eerder dit jaar al een omstreden experiment, een zogenaamde tussenvariant, door asielzoekers nog voordat zij de territoriale wateren van Italië bereiken, naar centra in Albanië te deporteren. Mensen die op volle zee worden tegengehouden, mogen nl. geen asiel aanvragen.

Voor Von der Leyen geldt de voorwaarde dat de nieuwe wetgeving die tot stand moet komen, volledig moet voldoen aan het Europees en internationaal recht.

Meer weten?

Lees het artikel en beluister het BNR-radiofragment

Foto: Christopher Eden via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.