Universiteit Leiden

nl en

Een dienstbare en coöperatieve overheid is bij burgerintiatieven van cruciaal belang

Juridische kaders vormen vaak een valkuil bij burgerinitiatieven. Esmee Driessen, gastdocent Staats- en bestuursrecht en expert in burgerparticipatie, deed onderzoek naar de ondersteuning en facilitering van burgerinitiatieven. Zij spreekt in het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken over dit onderzoek, waarop zij onlangs promoveerde.

Bij het opzetten en uitvoeren van deze initiatieven komen initiatiefnemers bijna altijd in aanraking met de overheid. Vaak zijn overheden enthousiast over de plannen die initiatiefnemers hen presenteren, maar toch blijkt het voor zowel de overheid als initiatiefnemers verre van eenvoudig om het initiatief van de grond te krijgen. Een veelgehoord knelpunt is dat ‘de wet’ initiatiefnemers en overheden in de weg staat.

Volgens Driessen is het juridische kader weliswaar ingewikkeld, maar vormt het niet het grootste struikelblok. De grootste troef heeft de overheid zelf in handen nl. ‘dienstbaarheid.’ Een ‘interface-benadering van het recht’ en het verbeteren van de eigen processen en methodes blijkt het meest effectief te zijn voor het ondersteunen van initiatieven. Technieken als sjablonen, keurmerken, codes of modaliteiten zouden ter beschikking kunnen worden gesteld om het recht toegankelijker te maken, aldus Driessen.

Meer weten?

Lees het volledige artikel in Sociale Vraagstukken

Foto: Scott Graham via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.