Universiteit Leiden

nl en

Burgemeester Zwartewaterland in opspraak door nevenfuncties

Burgemeester Eddy Bilder is opnieuw in opspraak geraakt over zijn nevenfuncties. Eerder kwam hij negatief in het nieuws over zijn rol van vastgoedbaas en nu als toezichthouder bij de Stichting Het Oversticht. Geerten Boogaard, hoogleraar decentrale overheden over deze zaak aan het woord in het Algemeen Dagblad.

Het Oversticht beoordeelt bouwplannen in Zwolle en omliggende regio. Vastgoedbuurman Van Duinen en anderen plaatsen vraagtekens bij Bilders nevenfunctie en vinden dat er sprake is van ‘ontoelaatbare belangenverstrengeling.’ Bilder is voorzitter van de raad van toezicht van Het Oversticht, die door de gemeente Zwolle is ingeschakeld. Deze welstandscommissie is gevraagd om advies over bouwplannen, om enkele panden te verhogen aan de Deventerstraatweg.

In dezelfde straat beschikt ook Bilder over panden. Bij de inmiddels goedgekeurde aanvraag betrof het echter geen panden van Bilder, maar hij kan een dergelijke aanvraag in de toekomst nu wel doen. Hij heeft financieel belang bij een goedgekeurd bouwplan in de betreffende straat, bericht het AD.

Boogaard kijkt met een dubbele blik naar Bilders functie als toezichthouder bij Het Oversticht . ‘Doe dat nou niet, voorkom dit soort gedoe, wat heb je daar dan te zoeken, burgemeesters hebben het toch altijd te druk overal voor?’ In dit geval is er volgens de wet geen probleem, omdat het niet de gemeente Zwartewaterland betreft die om een welstandsadvies verzoekt, maar de gemeente Zwolle. Wel is het volgens Boogaard van belang dat zijn activiteiten als verhuurder niet in conflict komen met zijn ambtsfunctie. ‘In die zin moet hij ervoor zorgen dat hij niet te vaak gedoe oplevert.’

Meer weten?


Lees het volledige AD-artikel (€)

Foto: Bryson Hammer via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.