Universiteit Leiden

nl en

Asielplannen kabinet zullen niet leiden tot een lager aantal asielzoekers in Nederland

De maatregelen die het kabinet voorstelt om het asielbeleid strenger te maken kunnen eigenlijk niet direct leiden tot een lager aantal asielzoekers dat in Nederland asiel aanvraagt. Dit betoogt Mark Klaassen, universitair docent Immigratierecht bij Nieuwsuur.

95% van het Nederlandse asielrecht wordt bepaald door het EU recht. Juist in het EU-recht wordt geregeld wie er in aanmerking komt voor internationale bescherming, aan welke voorwaarden de asielprocedure moet voldoen en wat de waarborgen voor een menswaardige asielopvang zijn. Het deel van het asielbeleid waar je met nationale wet- en regelgeving nog invloed op kan uitoefenen als nationale wetgever is erg beperkt.

Klaassen betoogt dat je met nationale wetgeving er eigenlijk helemaal niet voor zorgen dat er minder asielzoekers naar Nederland komen. ‘De nationale wetgever heeft geen knop om aan te draaien, waardoor het aantal asielzoekers wordt beinvloed.’ De maatregelen die worden voorgesteld maken het voor asielzoekers wellicht net iets minder aantrekkelijk om zich in Nederland te vestigen. Maar het effect daarvan moet niet worden overschat. Andere lidstaten nemen vergelijkbare maatregelen, waardoor het lastiger wordt om juist door het iets strenger te maken veel minder aantrekkelijk te zijn als vestigingsland.

In de uitzending worden hier voorbeelden van gegeven. Het afschaffen van de vergunning voor onbepaalde tijd lijkt misschien wel streng, maar heeft geen directe invloed op het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt. Bovendien kunnen statushouders op andere gronden nog steeds in aanmerking komen voor een permanente verblijfsvergunning na vijf jaar verblijf. Ook het vaker inzetten van de ongewenstverklaring lijkt niet van directe invloed te zijn op hoeveel asielzoekers er naar Nederland komen.

Omdat het asielrecht voor het overgrote deel op EU-niveau wordt bepaald, kun je alleen door een gezamelijke Europese aanpak werkelijk invloed hebben op het aantal asielzoekers dat uiteindelijk asiel aanvraagt in Nederland, aldus Klaassen.

Meer weten?

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.