Is er nog wel sprake van een extraparlementair kabinet?
Een eenduidige definitie van een extraparlementair kabinet lijkt nog steeds zoek in politiek Den Haag. BBB-leider Caroline van der Plas wil over dit onderwerp in gesprek met de fractievoorzitters van de coalitiepartijen. Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht, bespreekt de kwestie in Weekblad Elsevier.
Voermans is van mening dat een gesprek over dit onderwerp zinloos is, omdat er binnen het staatsrecht allang duidelijk is dat het een verwarrend begrip is en ook door informateur Kim Putters dit voorjaar is aangeraden deze term daarom niet te gebruiken. In een extraparlementair kabinet – dat sinds de negentiende eeuw eigenlijk niet meer voorkomt – opereert ‘het parlement volstrekt onafhankelijk van het kabinet en is het niet betrokken bij de vorming van het kabinet of het maken van het regeerprogramma,’ legt Voermans uit.
Het huidige kabinet voldoet niet aan de term extraparlementair, omdat de coalitiepartners juist nauw waren betrokken bij het opzetten van het kabinet en nauw waren betrokken bij het hoofdlijnenakkoord net als – naar het zich laat aanzien – bij het uiteindelijke regeerprogamma. Voermans betoogt dan ook dat het kabinet-Schoof een gewoon ‘meerderheidskabinet is met een paar unieke kenmerken.' Ook meent Voermans dat een extra parlementair kabinet niet wenselijk is. ‘Het lost niets op en zaait alleen maar verwarring.’
En zulke verwarring over de vorm helpt niet, volgens Voermans. Beter gebruiken ze de energie op een goede samenwerking. Want over belangrijke onderwerpen is de huidige coalitie het niet met mekaar eens, eigenlijk alleen over het vreemdelingenbeleid, asiel en migratie. ‘De vier partijen komen niet tot elkaar en de onderlinge gunfactor is minimaal.’ Voermans stelt dat dit het echte probleem is.
Meer weten?
Lees het volledige artikel in Weekblad Elsevier
Foto: Alireza Parpaei via Unsplash