Universiteit Leiden

nl en

Véronique de Gucht bij Sensitivity Research over hooggevoeligheid bij begaafde individuen

Voor de website sensitivityresearch.com schrijven Véronique de Gucht en Dion Woestenburg over hun onderzoek: zijn begaafden individuen echt zo hooggevoelig?

Sensitivity Research

Op sensitivityresearch.com schrijven Véronique de Gucht en Dion Woestenburg over hun onderzoek naar gevoeligheid bij begaafde individuen. In dit onderzoek vonden ze dat begaafde individuen laag scoren op de negatieve aspecten van gevoeligheid, zoals emotionele en fysiologische reactiviteit, terwijl ze hoog scoren op de positieve aspecten, zoals esthetische sensitiviteit. Deze verschillen kunnen deels verklaard worden door lage neuroticism en hoge openness bij begaafde invididuen. 

Are gifted individuals truly highly sensitive? Unraveling the connection (5 december 2023)

Véronique de Gucht is universitair docent bij de afdeling Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie aan de Universiteit Leiden. Ze doet onderzoek naar chronische lichamelijke klachten en zintuigelijke prikkelgevoeligheid.

Eerder in de Media

Vereniging Woortblind

Een steeds terugkerende vraag in de klinische praktijk is in welke mate er overlap is tussen hoogsensitiviteit, autisme en AD(H)D. Wat ze alle drie gemeen hebben, zijn een verhoogde gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels en het snel overprikkeld zijn. Maar er zijn ook belangrijke verschillen, hier schrijft Véronique de Gucht over in haar artikel voor de vereniging Woortblind. 

Hoogsensitiviteit (30 oktober 2023)

NU.nl 

In het artikel van NU.nl over wat hooggevoeligheid nou precies is en waarom deze term nu zoveel gebruikt wordt, schrijft Véronique de Gucht over haar onderzoek naar de positieve kanten van hooggevoeligheid en de relatie met lichamelijke en psychische klachten. Zolang er nog niet goed in kaart is gebracht wat de verschillende dimensies zijn van hooggevoeligheid, is er nog weinig over de term te zeggen, stelt ze.  

Hooggevoeligen vallen als eerste van de steeds sneller draaiende wereld (10 december 2018)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.