Universiteit Leiden

nl en

Mogen raadsleden deelnemen aan debat waarin persoonlijke belangen meespelen?

De gemeente Veere wil het aantal toeristische bedden limiteren. Verschillende raadsleden zijn echter in tweestrijd. Mogen ze debatteren over de toekomst van het toerisme terwijl ze zelf verhuren? Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht, doet een uitspraak over de kwestie in het Algemeen Dagblad.

Van eigenaar van een mini-camping, belangen in een hotel, het verhuren van kamers, tot het bezit van een zomerwoning. Voor verschillende raadsleden speelt deze dubbele petten problematiek en dringt de vraag zich op in hoeverre zij mogen deelnemen aan het debat over het begrenzen van het aantal toeristische bedden in Veere, bericht het AD.

Voermans stelt dat raadsleden niet mogen deelnemen aan het debat, wanneer zij actief verhuren.  ‘Strikt genomen beschermen ze hun eigen toeristische bedden als ze dat voorstel steunen.’  Ook de Gemeentewet onderschrijft dit, zegt Voermans. Daarin staat dat ‘een raadslid niet mag deelnemen aan een debat en stemming als een aangelegenheid hem rechtstreeks of onmiddellijk aangaat’.

Meer weten?

Lees het volledige artikel in het Algemeen Dagblad (€)

Foto: Marten Bjork via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.