Universiteit Leiden

nl en

Trommelende chimpansees? Leidse biologen onderzoeken ritmegevoel in Beekse Bergen

Bijzondere klanken bij Beekse Bergen deze zomer: Leidse biologen hingen een drum in het verblijf van de chimpansees. Het doel: onderzoeken of de apen ritmegevoel hebben. De chimpansees vermaakten zich prima en wat bleek: iedere aap had een unieke manier van trommelen. DeMorgen en het Jeugdjournaal besteedden aandacht aan het onderzoek.

De ene aap slaat hard met links, de ander met z'n voeten en een ander weer zachtjes met rechts. Verschillende apen hebben elk hun eigen manier van trommelen. 'Aan dat geluid kun je dus horen wie trommelt,' aldus bioloog Stijn Berger van Beekse Berger. Het is nog niet duidelijk of de dieren in specifieke contexten op de trommels slaan. Ze lieten namelijk in verschillende situaties van zich horen. Reden voor meer onderzoek dus.

De evolutionaire roots van ons ritmegevoel

Mensen zijn erg ritmisch, en hebben zelf een voorkeur voor geluid dat rimte heeft. Is dat uniek voor onze soort, of zijn er meer dieren met een voorliefde voor ritme? Door onderzoek als dit leren we meer over de roots van ons eigen ritmegevoel. 'Door te leren van chimpansees, leren we ook weer een beetje meer over onszelf,' aldus de biologen.

Lees het hele artikel bij DeMorgen: Hebben apen ritmegevoel? Nederlandse biologen doen onderzoek met speciale trommels

Trommelende chimpansees bij het NOS Jeugdjournaal

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.