Universiteit Leiden

nl en

Peter Rodrigues collegelid Mensenrechtencollege kritisch over beleid Rabobank

Peter Rodrigues, emeritus hoogleraar Immigratie en collegelid van het College voor de Rechten van de Mens, behandelde onlangs een boeiende zaak, waarin een vrouw met o.a. de Russische nationaliteit, zich gediscrimineerd voelde.

De vrouw in kwestie heeft een dubbele nationaliteit (Nederlandse en Russische) en is gehuwd met een man met een Turkse achtergrond. Zij maakte vanaf haar Rabo-bankrekening een bedrag van 31.000 euro over naar haar Turkse rekeningnummer, voor de aanschaf van een huis in Turkije. De bank vond de transactie dubieus en voert als reden aan dat 'Turkije in een sluiproute gebruikt kan worden om geld naar Rusland te krijgen', aldus een woordvoerder van de Rabo-bank. De vrouw vermoedt dat haar Russische nationaliteit hier een rol speelt en voelt zich gediscrimineerd, bericht de Volkskrant.
 

Rodrigues wil weten hoe het systeem bij de Rabo-bank werkt en eist opheldering. ‘Waarom zou je een vaste klant vragen naar de herkomst van haar Nederlandse paspoort’, zegt Rodrigues tegen de Volkskrant. De Rabo-bank geeft in de zaak toe dat de Russische nationaliteit een rol speelde en biedt excuses aan.

Achter deze kritische houding van collegelid Rodrigues, speelt op de achtergrond een onderzoeksrapport over het functioneren van het College voor de Rechten van de Mens dat onlangs door de Commissie Sorgdrager is uitgebracht. Het rapport concludeert dat er geen sprake is geweest van discriminatie of een misstand, maar constateert wel gebreken in de aansturing en doet voorstellen tot verbetering van het bestuur, aldus de Volkskrant.

Meer weten?


Lees het volledige artikel in de Volkskrant

Foto: Tingey Injury Law Firm via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.