Universiteit Leiden

nl en

Minder inspraak bij uitbreidingsplannen Defensie?

Door de geopolitieke spanningen wereldwijd waaronder de oorlog in Oekraïne, wil Defensie overal in het land fors uitbreiden. Dit zal o.a. gevolgen hebben voor de opvanglocaties waar asielzoekers verblijven, maar ook voor burgers waarvan de woningen voor de plannen moeten wijken.

Defensie vindt de uitbreiding echter noodzakelijk en voert aan dat de krijgsmacht haar grondwettelijke taak anders niet goed kan uitvoeren. De uitbreidingsplannen behelzen 1.000 hectares aan oppervlakte en roepen veel vragen op. Dit resulteerde in ruim 2.000 bezwaren van burgers, die een vertragende werking in de besluitvorming zal opleveren. Er gaan stemmen op om de regels en procedures voor inspraak te wijzigen. VVD-kamerlid Erkens pleit om die reden voor kortere termijnen in de klachtenprocedures, bericht NRC.

Ook tijdens het laatste Kamerdebat benadrukte voormalig staatssecretaris Van der Maat (VVD) dat het ministerie en de Kamer slagvaardiger dienen te handelen. Het kabinet kijkt ook naar de capaciteit van de Raad van State die de bezwaren van de burgers moet beoordelen. De vertraging in de besluitvorming rond planprocedures wordt mede veroorzaakt doordat ‘te veel zaken te lang op de plank bij de rechter blijven liggen’, zegt Rogier Kegge, specialist bestuurs- en omgevingsrecht, Universiteit Leiden, hierover in NRC.

Meer weten?


Lees het volledige NRC-artikel  (Є)

Foto: Vidar Nordli-Mathisen via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.