Universiteit Leiden

nl en

De mentaliteit van de overheid hindert burgerinitiatieven

De wijze en instelling waarop de overheid burgerinitiatieven ondersteunt, zijn vaak belangrijker dan het juridische kader. Het levert in de praktijk alleen maar onnodige tweedeling op en er is geen solide basis voor. Dit is één van de conclusies van het proefschrift van Esmée Driessen, promovenda bij de afdeling Staats- en bestuursrecht en gespecialiseerd in burgerparticipatie.

In Binnenlands Bestuur geeft Driessen een nuttige sneak preview in haar proefschrift, die zij op 18 juni a.s in Leiden zal verdedigen.

Burgers nemen steeds meer initiatieven om hun directe leefomgeving te verbeteren. Ambtenaren en initiatiefnemers hebben hetzelfde doel, maar deze blijkt in de praktijk moeilijk uitvoerbaar. Er is sprake van kennisasymmetrie. Een veelgehoord knelpunt is dat ‘de wet’ initiatiefnemers en overheden hindert bij de uitvoering. Maar die problemen kunnen vaak goed worden opgelost, zegt Driessen in Binnenlands Bestuur.

In haar proefschrift richt Driessen zich op een aantal rechtsgebieden die volgens de overheid en initiatiefnemers beperkend werken. Zij onderzoekt het betreffende knelpunt en formuleert aanbevelingen die overheden en initiatiefnemers verder kunnen helpen.

Meer weten?


Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur

De publieksversie van het proefschrift

Foto: Anaud Jaegers via Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.