Kan je een gewelddadige complotdenker laten deradicaliseren?
Een groeiende groep mensen gelooft in complotten en een kwaadaardige elite. Het risico bestaat dat mensen op basis van deze complottheorieën geweld goedpraten en zelf radicaliseren en geweld gebruiken. Daan Weggemans bespreekt in Trouw of deradicaliseren daarop het antwoord is.
De afgelopen jaren greep de overheid in bij de opkomst van andere vormen van extremisme, zoals jihadisme en rechts-extremisme, waarbij deradicalisering een van de pijlers is. De vraag is of dat ook een antwoord kan zijn voor groepen complotdenkers die geneigd zijn geweld te gebruiken.
Weggemans vertelt dat we bij deredicalisering lang focusten op jihadisme en rechts-extremisme. 'Het doel van deradicalisering is het versterken van iemands positie en het op afstand krijgen van het netwerk waarin iemand zit. Naar mijn idee zijn die methodes ook nuttig bij complotdenkers die doorslaan', vertelt Weggemans.
Tegelijkertijd waarschuwt Weggemans dat niet iedereen die gelooft in een kwaadaardige elite weggezet moet worden als extremist die in aanmerking komt voor deradicalisering. 'Wie in dit soort ideeën gelooft, vormt niet gelijk een veiligheidsprobleem', aldus Weggemans.
Lees het hele artikel op de website van Trouw (€).