LUMC’ers in de media over het coronavirus
De medewerkers van het Leids Universitair Medisch Centrum zetten op dit moment alles op alles om zoveel mogelijk patiënten met corona op te vangen en te helpen. Daarnaast geven ze veelvuldig commentaar in de media over de ziekte. Hieronder een aantal interessante mediaoptredens.
Moeten we vrezen voor ‘Italiaanse toestanden’?
De burgemeester van de zwaar getroffen stad Bergamo waarschuwt voor Italiaanse toestanden in Nederland. Is dat terecht, of is onze aanpak wel degelijk verstandig en weloverwogen? Louis Kroes, hoogleraar Klinische Virologie, spreekt erover in BNR Nieuwsradio.
Meer testen is nog niet zo eenvoudig...
Moet Nederland meer testen op het Coronavirus? Verschillende Nederlanders vinden van wel. De Leidse arts-microbioloog Ann Vossen laat in Medisch Contact zien dat dit niet zo eenvoudig is. ‘De tekorten in het diagnostisch materiaal zijn reëel.’ Iets soortgelijks zei ze eerder al tegen De Volkskrant: ‘Het komt allemaal maar mondjesmaat binnen. Als je de ene voorraad hebt aangevuld, lijkt het andere onderdeel weer moeilijk leverbaar’
...maar zou wel moeten gebeuren
Zodra er in Nederland meer testmateriaal beschikbaar is, moet er weer flink getest gaan worden, vindt emeritus hoogleraar Vaccins en vaccinatie Ben van der Zeijst tegen WNL. 'Zodra je niet meer kunt testen, verlies je de grip op de situatie. Dan weet je niet meer wat er aan het gebeuren is.'
Hoogbejaarde moet nadenken over opname
Hoogbejaarde Nederlanders moeten nadenken over de vraag of ze wel alle coronabehandelingen willen ondergaan die beschikbaar zijn. Die oproep doet Evert de Jonge, hoogleraar en hoofd intensive care, in het Leidsch Dagblad. ‘Een IC-opname kan heel veel, maar is niet altijd goed voor de patiënt.’
Nieuw coronamedicijn! Of toch niet?
Wereldwijd wordt verwoed gezocht naar een medicijn tegen corona. Een van de kansrijkste kandidaten op dit moment is chloroquine, een oud antimalariamiddel. Het RIVM heeft het inmiddels aangeschaft. Mark de Boer, internist-infectioloog aan het LUMC, reageert echter kritisch in het Reformatorisch Dagblad.
Aan het snotteren? Het kan ook hooikoorts zijn.
Door het zachte weer steekt hooikoorts eerder de kop op. Maar dat snotteren is in deze tijden extra verwarrend, want verkoudheidsklachten kunnen ook voorkomen bij het coronavirus. Dat kan voor onnodige ongerustheid zorgen. Letty de Weger, onderzoeker longziekten, vertelt.
Is een uitgedroogde huid gevaarlijk?
Een uitgedroogde huid door het vele handenwassen is niet alleen irritant maar ook schadelijk, want bacteriën krijgen zo vrij spel. Dat zegt Sjan Lavrijsen, dermatoloog in het LUMC. Maar: ‘Het tegengaan van het coronavirus is nu belangrijker dan uitgedroogde handen voorkomen’, zegt Van ’t Klooster.
Geef de zorg een Nobelprijs
Geef de Nobelprijs voor de vrede dit jaar aan zorgverleners. Dat blogt Wilco Achterberg, hoogleraar Institutionele zorg en ouderengeneeskunde. ‘In deze tijden zetten de zorgmedewerkers, nog meer dan anders, alles op alles voor de ander die kwetsbaar is. Daar heb ik diep respect voor, en dat verdient de allerhoogste waardering.’
Meer dan 1000 vrijwilligers melden zich bij het LUMC
Meer dan duizend mensen hebben gereageerd op de oproep van het LUMC om te komen helpen in deze tijden van de coronacrisis. Dat meldt Unity.nu in haar liveblog. Het LUMC zocht vooral verpleegkundigen en medische specialisten, maar ook ongekwalificeerde vrijwilligers konden zich melden.