Bibi van den Berg over de Nederlandse braindrain bij Cybersecurity
Bibi van den Berg, Hoogleraar Cybersecurity Governance aan het Institute of Security and Global Affairs (ISGA), is geïnterviewd door het Financieel Dagblad (FD) en BNR Nieuwsradio over het aanzienlijk tekort aan cybersecurity specialisten in Nederland. Van den Berg waarschuwt voor een braindrain, omdat een groot deel na de studie naar het buitenland vertrekt.
In de EU is afgesproken dat landen in 2020 3% van het nationaal inkomen uitgeven aan onderzoek. Nederland heeft nu al jaren de 2% niet eens gehaald. “We beginnen er de consequenties van te voelen dat de overheid te weinig investeert in onderzoek”, aldus van den Berg. Doordat Nederland minder investeert in cybersecurity dan andere landen, verdwijnen Nederlandse specialisten naar het buitenland. Van den Berg: “Nederlanders verdwijnen op hun beurt naar onder andere de VS, waar ze als ervaren cybersecurityspecialist drie ton in dollars verdienen, tegen gemiddeld één ton in euro’s in Nederland”.
Tekort aan onderwijzers
Van den Berg signaleert nog een ander gevolg van de braindrain en de markt die maar niet verzadigd lijkt te raken. “Er blijven dus ook weinig afgestudeerden en promovendi in het onderwijs actief. Terwijl we dus steeds meer studenten door die opleidingen duwen. Ik ben het afgelopen jaar nauwelijks aan onderzoek toegekomen, ik ben voortdurend aan het lesgeven. Dat vind ik heel leuk, maar er zit een grens aan”.
Cybersecurity in de praktijk
Van den Berg heeft de afgelopen jaren twee nieuwe opleidingen van de grond getrokken in Leiden. Het gaat haar vooral om de bestuurlijke vragen rond cybersecurity. Bedrijven en organisaties die iets willen doen aan cybersecurity moeten bijvoorbeeld ook zorgen dat de bedrijfscultuur verandert. “Het bestuur moet het vooral ook begrijpen, anders komt er geen geld. Het gaat dus om mensen met schakelfuncties, die de technische taal snappen, maar ook de taal van de business en van bijvoorbeeld de crisismanager”.
Lees hier het volledige artikel.