Werkvormen
Hoorcolleges met vragen, discussie
Doorgaans bestaat een HOVO-serie uit hoorcolleges. De meeste collegeseries worden door slechts één of grotendeels door één docent gegeven. Er is in deze colleges gelegenheid tot het stellen van vragen. De meeste docenten hanteren voor de vragen vaste momenten in een college. Zij geven dit zelf aan.
Wanneer er in een serie elke week een andere docent college geeft, is de interactie tussen de docent en de deelnemers aan de colleges beperkt en krijgt het college het karakter van een lezing.
Werkcolleges
In werkcolleges worden niet meer dan 30 deelnemers toegelaten. Met meer personen in een groep kan een docent de benodigde interactieve leerprocessen niet meer beheersen. De meer specifieke werkvormen van de werkcolleges staan in de betreffende cursusbeschrijvingen.
Demonstraties en rondleidingen
Bij een aantal collegereeksen is een rondleiding of excursie opgenomen. Dat staat apart in de beschrijving van de betreffende reeks vermeld. Overigens worden de deelnemers voor een rondleiding binnen de series verdeeld in groepen van maximaal 20 personen.
College in de vorm van een videoconferentie
Waarschijnlijk bent u bekend met programma's als Zoom, Google Meet en misschien Microsoft Teams. Wanneer HOVO een college organiseert via een van deze programma's krijgt u een link toegestuurd waarmee u op de afgesproken tijd kunt inloggen op de 'bijeenkomst'. Doorgaans wordt bij de link een wachtwoord gegeven.
U kunt de bijeenkomst bijwonen met of zonder camera. Het kan ook zonder microfoon, maar dan bent u wel de spreekwoordelijke fly on the wall. Voor een docent is het meestal fijn als de deelnemers wel te zien zijn, maar hun microfoon alleen open zetten als ze het woord nemen.
In videoconferenties kunt u vragen stellen en met anderen discussiëren. Dat kan nl. niet alleen direct via de microfoon, maar ook via een chatfunctie, of u kunt uw hand opsteken tot u het woord krijgt. Per docent en groep zullen de afspraken over de manier waarop u kunt interrumperen verschillen.
Hybride colleges, live en digitaal
Wanneer in de zaal slechts een deel van de deelnemers kan worden geplaatst, is het soms mogelijk door middel van een opname of live stream extra deelnemers online te laten meegenieten. Online ziet u dan twee vensters op uw scherm: één met de docent en één met de prowerpoint of beeldpresentatie. Deze vensters lopen synchroon. Wanneer de opanmes bewaard blijven worden ze gepubliceerd in Brightspace, de digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden.
Colleges in de vorm van een video
Colleges in deze vorm kunt u op uw eigen tijd kijken. U krijgt een link naar de opnames. Deze link is maar een beperkte tijd geldig. Wanneer dat nodig is kunnen we deelnemers een nieuwe sturen. Het beeld toont twee vensters: één met de sprekende docent en één met de presentatie. U kunt de vensters apart van elkaar vergroten.