GTGC-conferentie 2022
Hoe kunnen we op duurzame, vreedzame, eerlijke, democratische en effectieve manieren omgaan met de mondiale uitdagingen van vandaag? Hoe kunnen mondiale gebeurtenissen zoals geopolitieke verschuivingen, ecologische veranderingen, technologische innovaties en pandemieën beter worden bestuurd? Het aanpakken van deze complexe vragen vereist een innovatieve, multidisciplinaire aanpak en een open gesprek tussen verschillende belanghebbenden. Om dergelijke gesprekken te bevorderen organiseerde het Global Transformations and Governance Challenges (GTGC) programma van de Universiteit Leiden van 8 tot en met 10 juni 2022 haar eerste internationale conferentie op de Campus Den Haag.
De conferentie bracht academici en praktijkmensen samen die gepassioneerd zijn over het oplossen van complexe mondiale uitdagingen vanuit een veelheid aan disciplinaire en professionele perspectieven. Het evenement bestond uit vier rondetafelgesprekken op hoog niveau, tien academische panels, een tentoonstelling en receptie in het Haagse stadhuis, en een receptie voor de boekpresentatie. De conferentie trok 185 bezoekers ter plaatse en nog meer online deelnemers.
De tentoonstelling, genaamd “Food Waste Transformers”, presenteerde het werk van een onderzoeksproject dat werd ondersteund door een GTGC-zaadsubsidie. De installatie liet zien hoe weggegooid voedsel in Leiden en Den Haag wordt omgezet in eetbaar voedsel voor lokale gemeenschappen. Bezoekers konden de tentoonstelling bekijken, luisteren naar audioverhalen en proeven van het getransformeerde voedsel: namelijk heerlijke bieren gemaakt van de 800.000 broden die anders in Nederland elke dag worden weggegooid.
Tijdens de vier rondetafelconferenties over het beleid gaven twintig vooraanstaande deskundigen van wereldformaat belangrijke inzichten over het werk van het Internationaal Strafhof, de mondiale verbindingen van de stad Den Haag, strategieën om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan en het besturen van het mondiale internet in een gefragmenteerde wereld. Sprekers kwamen uit de academische wereld, het maatschappelijk middenveld, intergouvernementele organisaties, lokale en nationale overheden, musea en de particuliere sector. Ze namen deel aan de conferentie vanuit alle hoeken van de wereld: Argentinië, België, Italië, Nederland, Singapore, Zuid-Afrika en de VS.
Zevenendertig papers, gepresenteerd in tien academische panelsessies, leidden tot intense discussies over kwesties die zo breed zijn als klimaatverandering, digitalisering, migratie, ongelijkheid en conflict – om er maar een paar te noemen. Deze onderwerpen werden onderzocht vanuit verschillende disciplinaire invalshoeken, waaronder antropologie, economie, milieuwetenschappen, geschiedenis, recht, filosofie, politiek, wetenschaps- en technologiestudies en sociologie. De wetenschappelijke betrokkenheid was breed: niet alleen collega's van zes faculteiten van de Universiteit Leiden namen deel aan de panels, maar ook van andere Nederlandse universiteiten en universiteiten in België, Canada, Ierland, Italië, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.
Niet alleen artikelen, maar ook boeken over complexe uitdagingen op het gebied van mondiaal bestuur werden tentoongesteld. Tijdens een boeklanceringsreceptie presenteerden wetenschappers van de Universiteit Leiden zeven nieuw gepubliceerde manuscripten aan grote internationale persen en kregen ze de kans om op informele wijze met het publiek in gesprek te gaan.
De conferentie omvatte ook outreach naar de stad Den Haag. Tijdens de openingsreceptie sprak loco-burgemeester Saskia Bruines een welkomstwoord uit. De directeur van het Internationale Bureau sprak in de rondetafelconferentie ‘Global Den Haag’, waar ook sprekers van de Haagse Humanity Hub en het Museon-Omniversum aanwezig waren. Een andere rondetafelconferentie richtte zich tot het in Den Haag gevestigde Internationale Strafhof, met onder meer gesprekken door de president van de Afdeling Beroep, rechter Marc Perrin de Brichambaut, en voormalig plaatsvervangend aanklager van het ICC, James Stewart.
Het GTGC-programma is opgetogen over de brede betrokkenheid en aandacht die de conferentie heeft getrokken. Wij danken alle sprekers, presentatoren, voorzitters, moderators, GTGC-stuurgroep, administratief personeel en publiek hartelijk voor hun bijdragen!
Wilt u het volledige congresprogramma zien? Kijk here (EN).