Logo Universiteit Leiden.

nl en

Masterclass Beleidsevaluatie

Beleid is pas effectief als het resultaat oplevert. Maar hoe weet je of dat ook echt zo is? Krijgen we waar voor ons geld? Deze vraag is essentieel voor wie de werking van overheidsbeleid beter wil begrijpen. In deze masterclass ontdek je hoe beleid heeft gewerkt, hoe het wordt ervaren en hoe resultaten zijn bereikt.

Beleidsevaluatie is maatwerk, maar de kern ervan leer je door een aantal concrete stappen te doorlopen. Deze masterclass biedt een stevige basis voor beleidsevaluatieonderzoek en geeft je tools die toepasbaar zijn op elk evaluatie vraagstuk. Je verdiept je in diverse kennisvragen en de functies die evaluaties kunnen vervullen. Daarnaast leer je hoe je verantwoording aflegt, politiek bedrijft en een forum creëert waar belanghebbenden hun inzichten over beleid kunnen delen. Beleidsevaluatie gaat namelijk verder dan een puur analytische benadering. Met behulp van de rijke evaluatie toolbox ga je aan de slag met methoden, praktijkcases en oplossingen voor veelvoorkomende uitdagingen.

De docenten van deze masterclass zijn experts in beleidsevaluatie met jarenlange ervaring in toegepast onderzoek en de ontwikkeling van evaluatie-instrumenten. Hun samenwerking resulteerde in het boek Beleidsevaluatie in theorie en praktijk (Boom) en hun bijdrage aan de toolbox beleidsevaluatie van de Rijksoverheid. Ook zijn ze actief in het Nederlands evaluatienetwerk van Vide. Met hun passie voor beleidsevaluatie en praktijkervaring nemen ze je mee in de fascinerende wereld van evaluatieonderzoek.

Voor wie is deze masterclass bedoeld?

Deze masterclass is ontwikkeld voor ervaren professionals die werken in of nauw betrokken zijn bij het publieke domein. Of je nu direct verantwoordelijk bent voor beleidsvorming, toezicht houdt, of op strategisch niveau betrokken bent bij publieke of semi-publieke organisaties, deze masterclass geeft je de tools om beleidsevaluatie in te zetten voor betere resultaten.

De masterclass is geschikt voor:

· Directeuren, managers of adviseurs (die verantwoordelijk zijn voor strategisch advies, besluitvorming of het beoordelen van beleid in publieke, semi-publieke of private organisaties).

· Beleidsmakers bij de overheid (die beleid ontwikkelen en behoefte hebben aan methoden om de effectiviteit en impact van beleid te meten en te verbeteren).

· Bestuurders bij overheidsorganisaties (verantwoordelijk voor het realiseren van maatschappelijke doelen en het afleggen van verantwoording).

· Toezichthouders (gericht op effectief beleid en publieke middelen).

· Professionals in het publieke of semi-publieke domein, zoals projectleiders, programmamanagers of beleidsadviseurs, die te maken hebben met vraagstukken rondom beleid en verantwoording.

· Ervaren specialisten uit de private sector, die op het snijvlak van publiek-privaat werken en/of beleidsvraagstukken behandelen.

Deze masterclass is bedoeld voor iedereen die in zijn of haar functie wil bijdragen aan beter beleid door middel van gedegen evaluaties en het toepassen van de nieuwste inzichten en methoden.

Bert Fraussen
De onderzoeksagenda van Bert Fraussen, universitair hoofddocent, focust op belangenvertegenwoordiging en lobbying. 

Caelesta Braun
De expertise van Caelesta Braun, Hoogleraar Public Governance and Civil Society, omvat belangenbehartiging, publieke besluitvorming en toezicht. 

Datum: 1 april 2025
Tijd: 13.00 - 16.00 uur
Kosten: € 400,00
Locatie: Den Haag

Voor inhoudelijke vragen over deze masterclass kun je contact opnemen met Bert Fraussen: b.fraussen@fgga.leidenuniv.nl

Voor logistieke vragen over deze masterclass kun je contact opnemen via: learning@fgga.leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.