Logo Universiteit Leiden.

nl en

3-daagse Masterclass: Inclusief leiderschap voor Depolarisatie

Inclusieve leiders dragen bij tot organisaties waar individuen zich welkom voelen en waar ze zichzelf kunnen zijn.

Inclusieve leiders creëren een uitnodigende omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn. Polarisatie vormt echter een grote uitdaging; deze manier van denken bevordert het simplistische 'wij-en-zij' denken. Ga op onderzoek uit wat de oorzaken en de impact van sociale polarisatie is. En verbeter je vaardigheden om de dialoog aan te gaan met individuen die anders denken dank jij.

De eerste twee dagen bekijk je polarisatie en depolarisatie vanuit de antropologie, politicologie, informatica en psychologie. Depolarisatie-expert Maja en sr. programmaleider Kate begeleiden je daarbij. Er komen sprekers langs die meer vertellen over een van bovengenoemde 'brillen', zoals zijn keynote spreker en computerwetenschapper Dr. Cynthia Liem. Zij vertelt meer over de rol van AI in polarisatie. Politicoloog Dr. Femke Bakker spreekt over de rol die contemplatieve praktijken kunnen spelen in depolarisatie. Je doet praktische oefeningen in een serene en groene omgeving. Als je genoeg hebt geoefend ga je aan de slag om wat je hebt geleerd te vertalen naar de praktijk. 

Op de derde dag, in ons historische universiteitsgebouw in Den Haag, oefen je de nieuwe vaardigheden met acteurs. Hoogleraar Marieke van den Brink deelt strategieën over hoe om te gaan met weerstand rondom polarisatie in een diversiteits- en inclusiebeleid.

Polarisatie is een van de grootste uitdagingen waar de mensheid vandaag de dag voor staat. Het wordt gekenmerkt door zwart-wit denken, waarbij de veelheid aan sociale verschillen wordt gereduceerd tot een paar dimensies van wij en zij. Dit komt voort uit het misverstand dat individuen en groepen volledig gescheiden en tegengesteld kunnen zijn. (Sociale) media kunnen polarisatie versterken door de nadruk te leggen op waargenomen kenmerken van anders-zijn.

Depolarisatie is een proces van het verminderen of elimineren van polarisatie binnen een samenleving of gemeenschap. Het houdt het bevorderen van een dialoog in die de focus weghaalt van concurrerende identiteiten en dogma's. Depolarisatie-inspanningen creëren nieuwe perspectieven door ruimte te bieden aan emoties, behoeften en waarden achter polarisatie te bekijken en aan te pakken. Met een inclusieve en samenhangende samenleving als gevolg, door het oplossen van conflict met vreedzame middelen.

  • Kate Kirk Senior programme leader
  • Dr. Maja Nenadovic
  • Dr. Cynthia Liem
  • Dr. Femke Bakker
  • Prof. dr. Marieke van den Brink
  • Ruud van Andel
  • Jos Velthuizen

Inclusief leiderschap vereist cognitieve flexibiliteit, het openen van de geest en het hart voor genuanceerde perspectieven en het omarmen van onze gedeelde menselijkheid. In depolariserende sociale discussies kunnen we ons verbinden met mensen wier meningen verschillen van de onze, terwijl we verbonden blijven met onze eigen gevoelens, behoeften en waarden.

De masterclass is bedoeld voor professionals die werken in diverse omgevingen, bij voorkeur met enige kennis over Diversiteit en Inclusie.  Deze cursus wordt in het Engels gegeven, dus het is belangrijk dat je minimaal (Camebridge) 'Business English, B2' en bij voorkeur 'Business English C1 of C2 level' hebt. Weet je niet zeker of je Engels voldoende is? Of heb je geen ervaring op het gebied van diversiteit en inclusie? Neem dan contact met ons op, dan kunnen we al je vragen beantwoorden en beslissen of deze cursus bij je past.

Meer informatie

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Meer informatie

Wil je op de hoogte blijven van een volgende editie?
Laat je gegevens achter.

Hou me op de hoogte

Als je wilt deelnemen, nemen we na de officiële inschrijving voor de volgende editie contact met je op om te kijken of jouw leerdoelen en kennis passen bij deze masterclass. Als we je inschrijving kunnen bevestigen, sturen we je een betaallink en alle benodigde informatie toe.

Klik hier

Voor vragen over deze masterclass kun je contact opnemen met Kate van het Centre for Professional Learning:

E: learning@fgga.leidenuniv.nl
T: 070 800 9504

Hou me op de hoogte

Als je graag mee wilt doen met een volgende editie (in het Engels of in het Nederlands), neem dan contact met ons op door het onderstaande formulier in te vullen. We zetten je op de lijst voor een eventuele volgende editie en kijken samen wat bij je past.

Klik hier
Deze website maakt gebruik van cookies.