Logo Universiteit Leiden.

nl en

Ons verhaal

Het Citizen Science Lab van de Universiteit Leiden is in 2018 opgericht door drie collega's van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Dr. Frans Snik in de Leidse Sterrewacht, Dr. Pedro Russo in de Astronomy & Society groep, en Dr. Anne Land-Zandstra in de Science Communication & Society groep lanceerden het lab tijdens een internationale citizen science workshop in het Lorentz Center.

Het belangrijkste doel van het lab was om de kennis die in de praktijk was opgedaan bij de planning en uitvoering van de burgerwetenschapsprojecten iSPEX, Dark Sky Meter, de Grote Griepmeting en Schone Rivieren te consolideren en verder uit te bouwen. Toen er geld beschikbaar kwam, voegden Liselotte Rambonnet, Matthijs Begheyn en Margaret Gold zich ook bij het Citizen Science Lab-team om interne projecten uit te voeren.

444 jaar oud

Toen de Universiteit 444 jaar bestond in 2019 nodigde het Citizen Science Lab collega's, studenten en inwoners van Leiden uit om onderzoeksvragen in te dienen om samen te onderzoeken, wat resulteerde in twee winnende projecten: Plastic Spotter en het Psychologielab op Wielen.

Het Plastic Spotter initiatief om zwerfvuil in de Leidse stadswateren te onderzoeken, geleid door Liselotte Rambonnet samen met Auke-Florian Hiemstra, is inmiddels uitgegroeid tot wekelijkse Grachtwacht 'Clean Ups' waarbij vrijwilligers actief afval uit het water vissen en ook onderzoek doen naar waar dat afval vandaan komt. Ook het Psychologie Lab op Wielen gaat, ondanks een Covid-19-hiaat, tot op de dag van vandaag door.

Een nieuw thuis

Met deze groeiende portefeuille van projecten in allerlei onderzoeksdomeinen was het Citizen Science Lab onder leiding van Margaret Gold verheugd om in 2022 een nieuw thuis te vinden binnen het Centre for Science and Technology Studies (CWTS). Hier levert het Citizen Science Lab een zinvolle bijdrage aan de verdere ontwikkeling van Open Science praktijken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.