Samenwerkingspartners
Een groot project als dat in Oss kan alleen maar opgezet worden als veel partijen samenwerken. Dit zijn onze samenwerkingspartners.
Universiteit Leiden, Faculteit der Archeologie
Dit jaar bestaat de Faculteit der Archeologie van Universiteit Leiden 25 jaar. Het is de grootste academische instelling voor archeologie in Nederland. Universiteit Leiden staat voor diversiteit, en precies dat laat de faculteit zien. Iedereen is welkom, want archeologie doe je samen. Met meer dan 400 bachelorstudenten, 200 masterstudenten en 100 medewerkers staat de Faculteit der Archeologie op plek zes van de wereldranglijst (QS World University Rankings by Subject, maart 2023).
Binnen dit project in Oss geeft Universiteit Leiden de kans aan alle eerstejaars leerlingen om ervaring op te doen. Het is voor de meeste studenten de eerste kans en mogelijkheid om daadwerkelijk met de handen in het zand te zitten. Daarnaast geeft het project stagemogelijkheden voor ouderejaars om zichzelf te ontwikkelen binnen de archeologische wereld.
Zie voor meer informatie de website van de Faculteit er Archeologie.
Gemeente Oss
De gemeente Oss is de thuisbasis van de opgraving waar het om draait. Maar niet alleen deze opgraving maakt Oss interessant, al tientallen jaren wordt er in Oss gegraven en gezocht, met resultaat. Door de hele gemeente worden prachtige vondsten gedaan uit bijvoorbeeld de brons- en ijzertijd. Huisplattegronden, grafheuvels en het welbekende vorstengraf van Oss vallen hieronder. Een ontzettend interessant gebied dus waar nog veel meer te vinden valt.
Gemeente Oss is de opdrachtgever voor dit project. Al jaren werken Leiden Universiteit, Archol en Gemeente Oss samen om de archeologie van Oss te onderzoeken. Vanaf 2021 mogen de eerstejaars leerlingen hun eerste ervaringen opdoen in Oss. Een uniek gebied waar iedere student genoeg kan leren.
Zie voor meer informatie de website van Gemeente Oss.
Archol
Archol is het zelfstandig archeologisch onderzoeksbureau van de Universiteit Leiden, waar kwaliteit hoog in het vaandel staat. Archol’s werkveld strekt zich uit van advisering en prospectie, tot opgraving en van innovatie tot publieksparticipatie. In de projecten van Archol zoeken zij steeds naar de balans tussen de belangen van de opdrachtgevers en de kansen voor de archeologie en maatschappij. Het kantoor is gevestigd in het moderne gebouw van de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden. Het team bestaat uit zo’n 25 medewerkers waaronder veldarcheologen, specialisten en ondersteunend personeel: allen enthousiaste professionals die zowel in teamverband als zelfstandig projecten uitvoeren.
Archol is de uitvoerende partij binnen dit project. Zij verzorgen de opgraving en werken alles uit. Van het graven van de putten waarin gewerkt zal worden, tot het analyseren van de gevonden artefacten. Archol is een veelzijdig archeologisch onderzoeksbureau dat van alle markten thuis is, ook in Oss.
Zie voor meer informatie de website van Archol.
Weleer Erfgoedcommunicatie, Presentatie en Advies
Marie-France van Oorsouw is gespecialiseerd in het ontwikkelen van projecten omtrent erfgoed en archeologie. Open dagen, educatieve programma’s en tentoonstellingen behoren bijvoorbeeld tot haar vakgebied. Met het zichtbaar maken van erfgoed en archeologie als doel.
Marie-France van Oorsouw werkt binnen dit project mee aan het zichtbaar maken van de archeologie in Oss. Met als doel zoveel mogelijk Ossenaren betrekken bij de opgraving om het erfgoed onder de aandacht te brengen.
Zie voor informatie de website van Weleer Erfgoedcommunicatie, Presentatie en Advies.