Universiteit Leiden

nl en
Kom proefstuderen bij Bestuurskunde

Studievoorlichting | Proefstuderen

Proefstuderen Bestuurskunde

Datum
maandag 24 maart 2025
Tijd
Locatie
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
Op de faculteit

Kom proefstuderen bij Bestuurskunde!

Ben jij benieuwd of de bachelor Bestuurskunde bij je past en wil je dieper ingaan op de vraagstukken die binnen deze studie aan bod komen?

Bestuurskunde is een brede opleiding die je aanvult met een specialisatie die aansluit bij jouw interesses en toekomstplannen. Dit is dé kans om meer te weten te komen over de opleiding en onze specialisaties: Beleid, Bestuur en Organisatie; Digitalisering, Bestuur en Maatschappij en Economie, Bestuur en Management.

Kom naar Den Haag op maandag 24 maart 2025 en ontdek welke specialisatie het beste bij je past, maak kennis met onze docenten en studenten, en verken onze faculteit in het hart van bestuurlijk Nederland.

Duik dieper in Bestuurskunde

Doe mee met proefstuderen op maandag 24 maart

Meld je aan
Faculteit
Het proefstuderen vindt plaats in Den Haag

Hoe ziet je dag eruit?

Je bent van harte welkom op onze faculteit in het centrum van Den Haag. Bij binnenkomst kun je ons gebouw verkennen of in gesprek gaan met een van onze studentambassadeurs.

Het programma bevat interactieve mini-colleges van docenten van onze drie specialisaties, een kennismaking met de opleidingsdirecteur en een Q&A-sessie met onze studentambassadeurs. Zij delen hun ervaringen over het studentenleven in Leiden en Den Haag en over studeren aan de Universiteit Leiden.

We sluiten de dag af met een optionele rondleiding door het Wijnhaven-gebouw.

Programma

Tijd

Onderdeel

12:30 

Registratie

13:00

Welkom door opleidingsdirecteur
13:15 Mini college
13:45

Pauze

13:55 Mini college
14:25 Pauze
14:35 Mini college
15:05 Vraag en antwoord met studenten
15:20 Napraten met docenten en studenten
15:30 Optionele tour door het gebouw

Meer informatie

Heb je een vraag over het proefstuderen, de opleiding en specialisaties, of het studentenleven in Den Haag en Leiden? Neem gerust contact met ons op of verken de veelgestelde vragen.

Onderwerpen en leestips

Om het meeste uit de middag te halen, raden we aan dat je je van tevoren alvast verdiept in de onderwerpen die we gaan behandelen.

Onze docenten hebben de volgende introducties en leestips voor je samengesteld:

City

Steeds meer steden worden ‘slim’. Hiermee bedoelen we dat er steeds meer data vanuit de openbare ruimte wordt gebruikt om daarmee de aanleg van nieuwe (sociale) infrastructuur en bedrijfsvoering efficiënter uit te voeren. Inmiddels zijn de meeste steden gevuld met sensoren – van telsystemen die de drukte bijhouden, slimme afvalcontainers die zelf een seintje geven aan de ophaaldienst als ze vol zitten, chatbots van de gemeente om jouw vragen te beantwoorden, tot verkeerslichten die zichzelf aanpassen aan verkeerspatronen. 

Ondanks dat het streven naar meer efficiënte dienstverlening door veel mensen onderschreven wordt, roepen dit soort innovaties ook veel vragen op. Hoe zit het met de privacy van inwoners? Is de dienstverlening ook toegankelijk voor mensen zonder smartphone? Wie is eigenaar van de data die door commerciële partijen verzameld wordt? Hoe zit het met de energieconsumptie van alle technologie? In het kort – zijn er naast efficiëntie nog andere waarden die overheden zouden moeten nastreven?

Tijdens de behandeling van dit onderwerp uit de Bestuurskunde specialisatie Digitalisering, Bestuur en Maatschappij kijken we naar een specifiek voorbeeld van slimme steden – de zogenaamde ‘digitale tweeling’. We bespreken de historie en mogelijke toepassingen van digitale tweelingen voor steden en bespreken de ethische implicaties. Waar zitten de risico’s en kansen voor digitale tweelingen? Hoe kunnen overheden innoveren, zonder dat zij het algemeen belang uit het oog verliezen? Aan de hand hiervan bespreken we vervolgens een raamwerk waarbinnen ethiek gewaarborgd kan worden in de Slimme Stad.

Leestips

Meer informatie over dit onderwerp wordt binnenkort toegevoegd.

Protest

In 2023 riepen enkele honderden ambtenaren de Nederlandse regering op om de Israëlische regering op te roepen zich te houden aan het internationaal recht. Ambtenaren van de Europese Commissie riepen Commissievoorzitter Ursula von der Leyen ook op om het standpunt van de EU te herzien. Ook opmerkelijk was het ontslag van een ambtenaar van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) die zich niet langer kon vinden in het ‘onwettelijke’ beleid voor gezinshereniging van de overheid. 

Dergelijk gedrag waarbij ambtenaren zich verzetten tegen de politiek is niet nieuw en leidt steevast tot kritiek. Ambtenaren – zo is de gedachte – zouden zich niet bezig moeten houden met politiek en juist volledig neutraal moeten zijn ten opzichte van overheidsbeleid en politieke besluiten. Zij zijn immers niet gekozen en hebben dus geen ‘democratisch mandaat’ van de kiezer. Politici hebben dat wel. Ambtelijke neutraliteit en loyaliteit vormen binnen de parlementaire democratie zodoende de hoeksteen van politiek-ambtelijke verhoudingen.

De neutrale ambtenaar zorgt ervoor dat de meerderheidsbesluiten van democratisch gekozen politici in beleid worden omgezet zonder daarbij de eigen opvattingen mee te nemen. Tegelijkertijd levert dat ook problemen op. Wat nu – bijvoorbeeld – als de gekozen politicus hele vreselijk dingen roept of als voorgesteld beleid onrechtvaardig of onuitvoerbaar is? Zou er dan niet iets moeten veranderen in het principe van ambtelijke neutraliteit? Zouden ambtenaren dan niet ook een beetje politiek moeten bedrijven?

Tijdens het behandelen van dit onderwerp uit de Bestuurskunde specialisatie Beleid, Bestuur en Organisatie bespreken wij deze centrale thematiek in de bestuurskunde. Wij bekijken wat de waarde is van ambtelijke neutraliteit in de context van soms gespannen verhoudingen tussen politici en ambtenaren, door aandacht te besteden aan klassieke en hedendaagse opvattingen over (de noodzaak van) een scheiding tussen politiek en ambtenarij. Wij gaan daarbij ook in op enkele implicaties van veranderende en soms gespannen verhoudingen tussen beide voor het functioneren van het openbaar bestuur.

Leestips

  • Lees Overeem, P. (2013), ‘Integriteit in de politiek-ambtelijke verhoudingen’, BIOS Jaarboek Integriteit 2013, pp. 22-30.
  • Lees dit korte recente opiniestuk: Ambtenaren en meningen (binnenlandsbestuur.nl)
  • Geef voor jezelf – voor of na het lezen van de artikelen – een reactie op de volgende casus: begin 2023 nam een beleidsmedewerker klimaatzaken van de gemeente Den Haag deel aan een protestactie van Extinction Rebellion, onder andere tegen het beleid van de overheid om subsidies te blijven geven aan de fossiele industrie. Was dit een goede of een slechte actie van deze beleidsmedewerker? Geef minstens twee argumenten. 
     

Meld je aan

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.