Universiteit Leiden

nl en
Doe mee met een Meeloopdag Bestuurskunde

Studievoorlichting | Meeloopdag

Meeloopdag Bestuurskunde | Vak 'Macro-economie'

Datum
dinsdag 12 november 2024
Tijd
Toelichting
De meeloopdag van Bestuurskunde vindt op locatie plaats aan de Universiteit Leiden in Den Haag.
Locatie
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag

Tijdens een meeloopdag van Bestuurskunde volg je een college in Den Haag samen met huidige studenten. Op die manier krijg je een goed beeld of deze studie en de specialisaties bij jouw interesses passen en of de opleiding de juiste keuze voor je is.

Een van onze studentambassadeurs vangt je op in ons gebouw en zal je natuurlijk ook alles vertellen over de opleiding en over studeren in Den Haag. Tenslotte is er ook alle gelegenheid om je vragen te stellen aan de studentambassadeur.

Mocht deze dag niet uitkomen, kijk dan even verder naar de andere data van de meeloopdagen. Er zijn beperkte plekken beschikbaar, meld je dus snel aan!

Programma

Tijd

Onderdeel

10:00 

Je wordt opgehaald bij de receptie

10:15

Informatiesessie met studentambassadeur

11:00 College Macro-economie
12:00

Einde

Meld je aan

Doe mee met een Meeloopdag Bestuurskunde in Den Haag

Aanmelden

Over het college 'Macro-economie'

De basis van de studie is voor alle Bestuurskundestudenten hetzelfde, een deel van de vakken verschilt per specialisatie. Tijdens deze meeloopdag volg je een college van het vak Macro-economie van de Bestuurskunde specialisatie Economie, Bestuur en Management.

Dit vak geeft een analytische inleiding in de macro- en monetaire economie. Daarbij wordt speciale aandacht gegeven aan de toepassing in het economisch beleid, zowel begrotings- als monetair beleid. De blik wordt eerst op de lange termijn gericht. Bezien wordt door welke factoren economische groei wordt verklaard. Speciale aandacht gaat naar de rol van financiële markten en hun invloed op de economische ontwikkeling. Daarna komt de economische ontwikkeling op korte termijn aan de orde. Hier staan twee vragen centraal.

In de eerste plaats is dat de vraag waardoor het verloop van de conjunctuur wordt bepaald. Hierbij wordt gekeken naar de macro-economische vraag en het macro-economisch aanbod. Dit mondt uit in de behandeling van het IS-LM-model. In de tweede plaats komt de vraag aan de orde hoe de overheid de economische ontwikkeling op korte termijn met behulp van begrotingsbeleid en monetair beleid kan beïnvloeden. Ten slotte wordt gekeken naar de economische ontwikkeling in open economieën.

Waarom Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden?

  • Je volgt een brede opleiding, aangevuld met een specialisatie die bij je interesse en toekomstplannen past: Beleid, Bestuur en OrganisatieDigitalisering, Bestuur en Maatschappij; of Economie, Bestuur en Management.
  • Je krijgt individuele, intensieve begeleiding om het optimale uit je studie te halen. Door de kleinschaligheid leer je studiegenoten snel kennen, groepen en werkgroepen zijn maximaal 25 studenten groot en de sfeer is informeel.
  • Je studeert aan onze Haagse faculteit in het bestuurlijke hart van Nederland; waar de regering het land bestuurt en samen met beleidsmakers en belangrijke maatschappelijke organisaties nationaal én internationaal beleid maakt.

Aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.