Universitaire plechtigheid
Opening academisch jaar
- Datum
- maandag 2 september 2024
- Tijd
- Toelichting
- De livestream start om 14:45 uur
- Locatie
- Pieterskerk
Kloksteeg 16
2311 SL Leiden
De viering waarmee we deze keer het nieuwe academisch jaar openen, staat in het teken van de rol die wetenschap kan (en moet?) spelen bij de vorming van lokaal tot en met internationaal beleid. Deze vraag wordt vanuit meerdere hoeken belicht: zowel vanuit de aanbieders van die wetenschap – de wetenschappers en studenten - als vanuit de afnemers – de bestuurlijke instellingen.
Terugkijken
De ceremonie start om 14:55 uur met het binnentreden van de cortèges van studenten en bestuurders. Het programma start om 15:00 uur precies en duurt naar verwachting tot 16:45 uur.
Openingsspeech
Annetje Ottow, voorzitter van het College van Bestuur.
Keynote speech
Wetenschap naar beleid brengen: het nodige staat op het spel
Corien Prins, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.
Muziek
Door het Madrigaalkoor van S.M.G. ‘Sempre Crescendo’.
Brengers van de wetenschap
Video-interview met Leidse wetenschappers:
- Valérie Pattyn, universitair docente aan het Institute of Public Administration, en programmaleider van de bachelor Public Administration.
- Rogier Creemers, universitair docent Moderne Chinese Studies en hoofdonderzoeker van het NWO Vidi-project The Smart State: Big Data, Artificial Intelligence and the Law in China.
- Martijn Manders, bijzonder hoogleraar Onderwaterarcheologie en maritiem erfgoedbeheer.
Hoe dragen Leidse studenten bij?
Rector magnificus Hester Bijl in gesprek met studenten Lianne Harmsen (Governance of Sustainability), Niels Groeneweg (Politieke Wetenschappen) en Hannah Saberi (Criminologie).
Uitreiking Universiteitspenning
Door Hester Bijl aan Willem Otterspeer, emeritus hoogleraar Universiteitsgeschiedenis.
Afnemers van de wetenschap
Video-interview met vertegenwoordigers van bestuursorganen:
- Frederik Zevenbergen, lid Gedeputeerde Staten, Provincie Zuid-Holland.
- Sandra Pellegrom, ambtenaar Ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Leonard Geluk, voorzitter Vereniging Nederlandse Gemeenten.
Muziek
Door het Madrigaalkoor van S.M.G. ‘Sempre Crescendo’.
Uitreiking LUS Onderwijsprijs
Door Birte van der Heide, faculteitslid Leids Universitair Studentenplatform.
Uitreiking Mr. K.J. Cath-prijs
Door Martijn Ridderbos, vicevoorzitter van het College van Bestuur.
Slotwoord
Door Annetje Ottow.
Receptie
-
Annetje Ottow studeerde Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden en aan het Queen Mary College in Londen. Daarna was ze 16 jaar werkzaam in de advocatuur, eerst bij De Brauw Blackstone Westbroek, later als partner bij Houthoff Buruma. In 2006 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam.
In 2007 werd Ottow benoemd tot hoogleraar Economisch publiekrecht aan de Universiteit Utrecht, waar ze vervolgens van 2014 tot 2018 decaan van de Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie was, en van 2018 tot 2021 vicevoorzitter van het College van Bestuur.
Als voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden heeft zij o.a. strategie, externe en internationale betrekkingen, communicatie, sociale veiligheid, duurzaamheid en diversiteit en inclusie in haar portefeuille.Daarnaast is zij aanspreekpunt voor de (ontwikkeling van de) campus Leidse binnenstad.
-
Corien Prins is hoogleraar Recht en Informatisering aan de Universiteit Tilburg. Ze studeerde Slavische Taal- en Letterkunde (kandidaats) en Rechtsgeleerdheid (kandidaats en doctoraal) aan de Universiteit Leiden, waar ze ook promoveerde, bij prof.mr. Hans Franken en dr. S. Levitsky (Columbia University).
Prins werd in april 2017 benoemd tot eerste vrouwelijke voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Verder is ze onder meer lid van de Koninklijke Akademie voor Wetenschappen (KNAW) alsmede de Selectieadviescommissie Parket Hoge Raad. Haar specialisaties liggen op het vlak van recht en regulering van technologie (ICT, digitalisering, kunstmatige intelligentie), privacy, cybersecurity, overheidsinformatiebeleid en de elektronische overheid.
In 2023 ontving Prins een Stevinpremie, niet alleen voor haar bijdragen aan de ontwikkeling van recht en (informatie)technologie, maar ook voor beleidsvorming op dat gebied.
-
Hester Bijl is rector magnificus en als hoogleraar Numerieke wiskunde verbonden aan het Mathematisch Instituut van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Mathematisch Instituut van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Daarnaast is zij lid van de Raad van Toezicht van TNO en commissaris bij Impuls Zeeland, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij. Verder is Bijl bestuurslid van het Leiden Bio Science Park.
Hester Bijl studeerde Technische Wiskunde aan de TU Delft, waar zij in 1999 ook promoveerde in de numerieke wiskunde. Daarnaast behaalde zij een master in Engelse Taal en Literatuur aan de Universiteit Leiden. Voor haar onderzoek naar toepassingen van numerieke stromingsleer in luchtvaart- en windenergietechnologie ontving zij, onder andere, persoonsgerichte subsidies van NWO. Ze was lid van de eerste lichting van de Jonge Akademie van de KNAW en was tevens lid van het bestuur ervan. Van 1999 tot 2003 was zij meerdere periodes visiting researcher bij NASA Langley Research Center.
Vóór haar komst naar Leiden in 2016, waar ze werd benoemd tot vice-rector magnificus, was Bijl 17 jaar verbonden aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft, waar ze uiteindelijk de positie van decaan bekleedde.
-
Martijn Ridderbos is vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden.
Na zijn studie bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de postdoctorale controllersopleiding aan de Vrije Universiteit Amsterdam, was Martijn Ridderbos zeven jaar werkzaam bij Moret Ernst & Young Consultancy, waarna hij in 2001 vice president werd bij Capgemini. Daar leidde hij een adviesgroep op het gebied van onderwijs, werk en inkomen. In 2008 richtte hij een eigen consultancybureau op.
Ridderbos werd in 2013 Concerndirecteur Financiën bij het Openbaar Ministerie (OM). Deze functie combineerde hij vanaf 2015 met de post van algemeen Directeur van het Dienstencentrum van het OM en beheerde onder meer financiën, IT en facilitair beheer.
Tussen 2011 en 2017 was Ridderbos als universitair docent Public Management verbonden aan de Universiteit Utrecht, waar hij onder meer de executive master Management van Publieke Vraagstukken en de masterclass Leiderschap in Cultuur verzorgde.
Als vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden heeft Ridderbos, naast financiën, ook vastgoed, ICT en onderzoeksinfrastructuur, HRM en (fysieke) veiligheid op de universiteit in zijn portefeuille.
-
Willem Otterspeer is historicus en schrijver. Hij is emeritus hoogleraar Universiteitsgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij ontvangt de erepenning uit handen van Martijn Ridderbos.
Otterspeer schrijft onder meer over ideeëngeschiedenis en over intellectuele instellingen. In 1992 promoveerde hij cum laude op het proefschrift De wiekslag van hun geest, over de Leidse universiteit in de negentiende eeuw.
Als hoogleraar nam hij de taak op zich om een integrale geschiedschrijving van de eerste vier eeuwen van de Leidse universiteit te schrijven. Dit project werd in 2021 voltooid met de publicatie van het vierde deel van de serie Groepsportret met Dame. Daarnaast adviseerde hij als universiteitshistoricus het College van Bestuur van de Universiteit Leiden over het verleden, de identiteit en de koers van de universiteit. Na zijn emeritaat in 2016 bleef Otterspeer nog zeer actief en publiceerde hij in 2019 Het Horzelnest, een boek over de Universiteit Leiden in de Tweede Wereldoorlog.
Daarnaast publiceerde hij biografieën van o.a. de filosoof G.J.P.J. Bolland, de historicus Johan Huizinga en de auteur Willem Frederik Hermans. Otterspeer kreeg voor zijn werk een aantal prijzen, waaronder de Dr. Wijnaendts Francken-prijs en de Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie.
De drie genomineerden voor de LUS Onderwijsprijs waren allen voorgedragen door hun studenten. Uiteindelijk bezoekt het LUS enkele colleges, waarna zij een ‘shortlist’ maken met drie finalisten. Daarbij let het LUS onder meer op onderwijsinnovatie, interactie met studenten en in hoeverre de docent in staat is zijn of haar onderwijs blijvend te verbeteren. De winnaar ontvangt de prijs uit handen van Birte van der Heide, faculteitslid Leids Universitair Studentenplatform.
De genomineerden
-
Marcus de Ruiter is hoogleraar Klinische en experimentele anatomie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
-
Sepideh Saadat werkt in de verslavingspsychiatrie en geeft les in klinische vakken.
-
Pieter Slaman is universiteits- en onderwijshistoricus, met steun van het A.E. Cohenfonds.
Van Hagerbeerorgel
Het eerste orgel dat gebouwd werd in wat tegenwoordig de Pieterkerk heet, dateert uit 1446 en was waarschijnlijk van de hand van Jacob van Biltsteyn uit Kampen. In 1639 werd het instrument gerestaureerd door vader en zoon Van Hagerbeer. Ongeveer 100 van de huidige pijpen van het Van Hagerbeer orgel zijn afkomstig uit het oorspronkelijke orgel en behoren zodoende tot de oudste nog klinkende orgelpijpen in de wereld.
Organist Jan Verschuren
Het Van Hagerbeerorgel wordt bespeeld door Jan Verschuren, die orgel studeerde aan de conservatoria van Leuven en Utrecht. Hij bespeelde orgels in heel Europa. Verschuren volgde Folkert Grondsma op als organist-titularis van de Leidse Hartebrugkerk. Daarnaast is hij universiteitsorganist van de Universiteit Leiden en van de TU Eindhoven. In 2002 werd hij door de Société Académique des Arts-Sciences-Lettres in Parijs onderscheiden voor het uitdragen van de Franse orgelmuziek. Tijdens de openings van het academisch jaar op 2 september wordt Verschuren begeleid door Bert Crama, die de verschillende sets registers bedient.
Madrigaalkoor en orkest S.M.G. ‘Sempre Crescendo’
Studentenmuziekgezelschap ‘Sempre Crescendo’, een van de oudste en bekendste sub-verenigingen van de LSV ‘Minerva’ en een van de oudste studentenmuziekgezelschappen van Nederland, vindt zijn oorsprong in het Den Haag van 1828 – naar verluidt op het Gymnasium Haganum. Aangezien een groot deel van de gezelschapsleden het volgende jaar een studie aan de universiteit van Leiden zou beginnen, werd besloten het musiceren aldaar voort te zetten.
Sempre Crescendo heeft zo’n 100 actieve leden. Het orkest en koor staan onder leiding van professionele dirigenten. Naast de gezamenlijke repetitie, musiceren veel van de leden zelf nog verder in kleinere ensembles zoals in het madrigaal dat optreedt op 2 september.
Uit te voeren werken
- My true love hath my heart, John Rutter
- It was a lover and his lass, John Rutter
- When Daisies Pied, John Rutter
- Boogie Woogie Bugle Boy, Andrews Sisters
Leden Madrigaalkoor
Sopraan
- Lisette Verhoeven
- Hester Verhoeven
- Maria Nieuwenhuizen
Mezzosopraan
- Sophia Mons
- Sterre Schols
- Myrthe Hoekema
- Merel Bruins
Alt
- Ida Hobma
- Ludmila Wilhelm
- Judith Dijkzeul
Pianobeleiding
Paul Horjus
Dirigent Albert Jan de Boer
Albert Jan de Boer (1992) begon op 7-jarige leeftijd met zingen. Tot 2016 was hij als bariton verbonden aan het Roder Jongenskoor, waar hij tevens tot en met 2018 als zangdocent en repetitor werkzaam was. In 2000 begon hij met pianospelen aan het Centrum voor de Kunsten in Sneek. Daarna studeerde hij vanaf 2007 muziektheorie en piano bij Rein Ferwerda. In 2011 stroomde hij door naar de opleiding Docent Muziek aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen, waar hij zijn pianostudie bij Anastasia Goldberg cum laude voltooide. Sinds 2013 studeert Albert Jan zang bij Geert Berghs. Naast het Grootkoor en Madrigaalkoor van S.M.G. Sempre Crescendo heeft De Boer ook andere koren onder zijn hoede, zoals het Heerenakkoord in Sneek.