Lezing
Annie Romein-Verschoorlezing 2025
- Datum
- vrijdag 7 maart 2025
- Tijd
- Toelichting
- Vrije inloop met koffie en thee vanaf 19:30 uur. De lezing start om 20:00 uur. Aansluitend aan de lezing vindt er een borrel plaats met sprekers en publiek. De ARV-lezing is ook digitaal te volgen, op 7 maart verschijnt er om 19.30 uur een livestream op deze pagina.
- Locatie
-
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden - Zaal
- Groot Auditorium
Bètavrouwen en alfamannen: over de rol van gender in AI
Elk jaar organiseert de Universiteit Leiden op of rond Internationale Vrouwendag, 8 maart, de Annie Romein-Verschoorlezing.
Artificiële intelligentie (AI) speelt een steeds grotere rol in de samenleving. Het beïnvloedt welke informatie we zien, hoe we werken en welke keuzes we maken. Hoewel AI vrijwel iedereen raakt, wordt het ontwikkeld door een relatief kleine, grotendeels mannelijke groep. Mede hierdoor functioneren AI-toepassingen niet voor iedereen evengoed. Zo maakt gezichtsherkenningssoftware vaker fouten bij -met name zwarte- vrouwen, koppelen werving- en selectiealgoritmes vrouwen minder vaak aan goedbetaalde banen, en versterken generatieve AI-toepassingen bestaande stereotypen, zoals het beeld van vrouwen als dienstbaar en zorgzaam. Deze lezing gaat in op de oorzaken en gevolgen van het gebrek aan vrouwelijk perspectief in de AI-sector, en wat er nodig is om AI voor iedereen te laten werken
Kom luisteren naar de Annie Romein-Verschoorlezing 2025
Meld je nu aanMaaike Harbers
Maaike Harbers is lector Artificial Intelligence & Society bij het kenniscentrum Creating 010 van de Hogeschool Rotterdam. Haar onderzoek richt zich op de ethische en maatschappelijke aspecten van kunstmatige intelligentie (AI). In nauwe samenwerking met diverse praktijkpartners —zoals overheden, mediaorganisaties en bedrijven in de creatieve sector— onderzoekt zij hoe AI-toepassingen verantwoord kunnen worden ontworpen en ingezet, met aandacht voor waarden als privacy, autonomie en duurzaamheid. Een belangrijk deel van haar werk richt zich op de vraag wie er op welke manier mogen meedenken en beslissen over AI-toepassingen, en hoe organisaties en ontwerpers in dit proces ook minder gehoorde groepen en perspectieven een stem kunnen geven.
Referent: Clara Rus
Clara Rus is promovendus aan de Universiteit van Amsterdam. Daar is ze onderdeel van het Information Retrieval Lab (IRLab) en het project ‘Fairness and Intersectional Non-Discrimination in Human Recommendation’ (FINDHR), een Europees samenwerkingsproject dat onderzoek doet naar gelijke kansen in personeelswerving. Haar eigen onderzoek richt zich op ‘fairness aware’ learning bij algoritmische wervingspraktijken.
Livestream
De Annie Romein-Verschoorlezing 2025, met Maaike Harbers en Clara Rus, wordt live gestreamd op deze webpagina. Het videovenster verschijnt op 7 maart om 19.30 uur.