Promotie
Revisiting the Role of the Insulin Gene in Type 1 Diabetes: Implications for Pathogenesis, Complications, Therapy and a Cure
- R.M. van Tienhoven
- Datum
- donderdag 30 januari 2025
- Tijd
- Locatie
-
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Promotor(en)
- Prof.dr. B.O. Roep
- dr. A. Zaldumbide
Samenvatting
Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de insuline-producerende bètacellen aanvalt. Dit leidt tot een tekort aan insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel niet goed gereguleerd kan worden. Er is nog geen genezing voor type 1 diabetes; in plaats daarvan worden patiënten behandeld met insuline om bloedsuikerwaarden op peil te houden. Deze insulinebehandeling is intensief en belastend voor patiënten, en het lukt vaak niet om binnen de streefwaarden te blijven. Hierdoor komen complicaties zoals hypoglykemie, diabetische ketoacidose en chronische diabetische complicaties nog steeds vaak voor. Ik heb ontdekt dat bètacellen zelf bijdragen aan het ontstaan van type 1 diabetes, wat verklaart waarom deze ziekte niet kan worden genezen door uitsluitend immunotherapie toe te passen. Ook de bètacellen moeten worden behandeld, zodat ze minder gestrest raken, beter functioneren en minder afweerreacties uitlokken, om zo te overleven. Dit kan wellicht door bètacellen genetisch te veranderen. Wij hebben namelijk ontdekt dat een natuurlijke variant van het insulinegen ervoor zorgt dat bètacellen beter functioneren met minder stress, waardoor ze het afweersysteem minder provoceren. Patiënten die type 1 diabetes ontwikkelen ondanks deze beschermende genvariant krijgen zelden complicaties. Vanwege dergelijke verschillen tussen patiënten zal niet iedereen baat hebben bij eenzelfde behandeling. Patiënten die qua ziekteverschijnselen op elkaar lijken, kunnen worden gegroepeerd in endotypes waarop specifieke interventietherapieën gericht kunnen worden. Doelen en eindpunten van therapieën moeten worden herzien en aangevuld om betekenisvol te zijn voor patiënten. Zo kunnen therapieën sneller en vaker de patiënt bereiken, met meer realistische verwachtingen.
Proefschriften
Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.
Persvragen (alleen journalisten)
Algemene informatie
Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211